Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предпазим прозорците от гнезда на лястовици?

08 август 2023, 14:22 часа

В природата лястовиците гнездят най-вече върху скали и в пещери. В градската обстановка птиците, опитвайки се да намерят подобни условия, поставят гнездата си под стрехи, навеси, на рафтове, в ниши и в помещения, които имат постоянен изход навън – например хангари, големи складове, цехове, халета и т. н. Такива пространства ги привличат с възможността за защита от валежи, вятър и хищници. Понеже лястовиците ловуват само летящи насекоми във въздуха, са принудени да изчакват да премине лошото време – така понякога страдат от изтощение.

Хората рано или късно може да се сблъскат с факта, че пернатите квартиранти живеят заедно с тях в жилищното им пространство. Ако сте видели гнездо, слепено от сламки и кал и прикрепено към стената на вашата веранда, под козирката, над прозореца, трябва да знаете, че лястовички са харесали къщата ви.

Понякога не всеки се радва на такова съседство, защото повърхността под гнездото може да бъде изцапана от птиците. В такива случаи някои хора проявяват невероятна жестокост, използват прътове и събарят гнездата, което е равносилно на смъртта на всички пиленца. Въпреки това, лястовиците могат да се върнат отново, ако мястото изглежда подходящо за размножаване.

Но, все пак, повечето хора се радват на присъствието на лястовичките, наслаждават се на веселото им чуруликане и стремителния им красив полет – дори има доста суеверия и митове, които пазят тези птици от човешката лошавина и агресия.

Не разрушавайте гнездо на лястовица – ето какво ще ви донесе

Обаче, ако съседството с лястовичките ви причинява неудобство, има начини как вежливо и деликатно да отблъснете нежеланите съседи, които толкова много обичат дома ви. За да направите това, трябва да разберете как да направите невъзможно изграждането на гнездо на лястовици във вашата къща - тоест, да превърнете местата, които ги привличат и са подходящи за тях, в неудобни и непривлекателни.

Най-простият съвет е да фиксирате метал под ъгъл от 45 градуса върху первазите на къщите, над прозорците, под покривите върху грубите повърхности, към които лястовиците обикновено прикрепят гнездата си. Върху такава хлъзгава основа птиците няма да могат да закрепят гнездото, така че скоро ще ви напуснат завинаги.

Трябва да бъдете милостиви, да ги оставите да отгледат пилетата си, защото в края на юли те ще напуснат гнездата си. В знак на благодарност за гостоприемството, лястовиците ще ви подарят своя грациозен полет под лъчите на слънцето, на който можете да се любувате.

Няма да повярвате как се храни лястовицата!

Най-бързо организирането и провеждане на защита става чрез използването на специални устройства, които плашат птиците и работят в автоматичен режим. Ултразвуковите репелери за птици са подходящи за използване в закрити и полуоткрити помещения, като използват периодично високо звуково налягане и честота 21-30 kHz. Такива звуци не се възприемат от хората, докато птиците изпитват постоянен дискомфорт. Подобни апаратури най-често включват два блока излъчватели, свързани с 15-метров кабел към контролния блок. Защитената зона е 12-15 м в радиус от всеки излъчвател.

За използване на открито се използват биоакустични репелери за птици. Те с определени паузи излъчват записи на сигнали за помощ и тревога, издавани от лястовици, на разстояние повече от 50 м. Съответните фонограми за селска и градска лястовица са част от фонотеките, създавани, например, от групите по авиационна орнитология, които вече са почти задължителна част от персонала на всяко по-голямо летище – причините са зачестилите самолетни аварии поради попадане на птици в двигателите на самолетите.

Всяко оборудване, без значение какво – домашно или професионално, трябва да бъде инсталирано и приведено в работно състояние преди размножителния сезон, т. е. преди изграждането на гнездо, за да не бъде проявена излишна жестокост към лястовичките и техните малки.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес