Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предпазим кучето от кърлежи?

27 май 2024, 08:27 часа

През топлия сезон въпросът как да защитим животното от кърлежи отново става актуален за всички собственици на кучета. За да направите пролетта и лятото без стрес както за вас, така и за вашия домашен любимец, споделяме подробно ръководство за това как да защитите вашето животно от тези опасни паразити.

Защо кърлежите са опасни?

Кърлежите са преносители на различни опасни заболявания, чиито причинители се съдържат в слюнката им.

Най-често срещаното заболяване, причинено от тези паразити, се счита за пироплазмоза (друго име е бабезиоза). Причинителят на заболяването се локализира в кръвните клетки, като постепенно ги размножава и унищожава.

Първите симптоми на пироплазмоза включват:

·        летаргия;

·        отказ от хранене;

·        повишена телесна температура;

·        жълтеникавост на лигавиците;

·        тъмна урина.

Кърлежите също са преносители на болести като борелиоза и енцефалит. Това са опасни заболявания, чиято прогноза е благоприятна само ако се свържете с специалист при първите симптоми.

Как да предпазим домашните си любимци от кърлежи

Продукти за защита на кучета от кърлежи

Ваксина

Ваксината няма да предпази вашия домашен любимец от самото ухапване от кърлеж. Но може да предотврати смъртта на животно, ако паразитът, който го е ухапал, е носител на опасни болести. Ваксината няма да ви предпази от заразяване с болестта, но може много да ви улесни.

Ваксинацията се извършва всяка година. Могат да се ваксинират всички здрави кучета, с изключение на бременни и кърмещи, както и кученца. Старите домашни любимци също се ваксинират с повишено внимание.

Хапчета

Този продукт се появи на пазара сравнително наскоро, но вече е придобил голяма популярност. Принципът на действие на таблетките е следният: те съдържат вещество, което се свързва с кръвната плазма и не се отстранява от тялото за дълго време. При контакт с кожата или козината на домашен любимец, кърлежът взаимодейства с молекулите на лекарството и след известно време умира.

Елементи от облеклото

Бандани, гащеризони, жилетки са не само модни аксесоари, но и предпазват от ухапвания от кърлежи. Предимството на тези продукти е, че импрегнирането против акари, съдържащо се в специални уловителни гънки, не влиза в пряк контакт с кожата, което намалява вероятността от алергични реакции. Банданите или лентите за глава са подходящи за разходки в града, а гащеризоните са подходящи за пътувания извън града, където кучето ще бъде в природата за дълго време.

Шампоани

Шампоанът не е много надеждно средство за защита, тъй като ефектът му продължава само няколко дни. Освен това трябва да имате предвид, че активните съставки влизат в пряк контакт с кожата, което увеличава риска от алергична реакция. Когато третирате вашето куче с този шампоан, внимавайте да не попадне върху лигавиците на животното - очите и устата.

Как се маха кърлеж от куче и колко е опасно?

Яки

Яките работят на същия принцип като специалните дрехи. Те са импрегнирани с разтвор, който отблъсква кърлежите и намалява вероятността от ухапване. Обикновено яките се правят много дълги, с марж. Ако нашийникът на вашето куче е твърде голям, не забравяйте да отрежете излишната част, за да не го сдъвче вашият домашен любимец и да се отрови.

Спрейове

Всички спрейове са разделени на репелентни и разрушителни. Техният ефект продължава доста дълго време - до няколко седмици. Основният недостатък са токсичните компоненти в състава, които могат да попаднат в устата на животното, ако обича да се оближе. Ето защо е необходимо стриктно да се придържате към инструкциите за употреба на аерозола.

Капките против кърлежи са класическо средство за защита. Нанасят се върху холката и по дължината на гръбнака върху кожата на кучето. Действието на капките започва един ден след приложението и продължава около месец. Продуктът бавно се абсорбира в кожата и остава там известно време. Отровата не навлиза в кръвта, така че почти няма риск от отравяне.

Как да изберем правилния продукт?

Няма универсални препоръки за избор на ефективно лекарство. Зависи колко време животното прекарва навън. Трябва да се съсредоточите както върху лекотата на използване, така и върху цената. Ако едно лекарство е скъпо и неудобно за употреба, тогава е много по-малко вероятно да го използвате редовно.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес