Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да преборим беленето на кожата след слънчево изгаряне?

21 юни 2024, 18:22 часа

При повечето слънчеви изгаряния най-важната първа стъпка е бързото охлаждане на кожата с цел да се избегне по-сериозно нараняване.

Реклама

Д-р Алексана Виана обяснява тук как би трябвало да се постъпва. 

Какво да правим при изгаряне 1-ва степен?

Изгарянията от първа степен засягат само повърхностния слой на кожата, причинявайки признаци като болка и зачервяване в областта.

Поставете изгореното място под студена вода за поне 15 минути. Дръжте чиста кърпа, навлажнена със студена вода, върху изгорената зона през първите 24 часа, като я сменяте, когато водата се стопли. Не прилагайте никакъв продукт от рода на олио или друг вид масло върху изгарянето.

Нанесете овлажняващ или лечебен мехлем за изгаряния.

Болката обикновено изчезва след 2-3 дни, но следите траят до 2 седмици, дори при използване на мехлеми. Обикновено изгаряне от 1-ва степен не оставя никакъв вид белег върху кожата и рядко предизвиква усложнения.

Зачервено лице? Ето как да излекувате бързо слънчево изгаряне

Какво да правим при изгаряне 2-ра степен?

Изгарянето от 2-ра степен засяга междинните слоеве на кожата, затова освен зачервяване и болка може да се появят и други симптоми като мехури или подуване.

Поставете засегнатата зона под студена течаща вода за поне 15 минути. Внимателно измийте изгореното със студена вода и сапун с неутрално pH, като избягвате прекалено енергичното триене. Покрийте изгорената зона с мокра марля или обилно количество вазелин и я закрепете с превръзка първите 48 часа, като я смените, когато е необходимо. Не пробивайте мехурите, за да избегнете риска от инфекция. Потърсете медицинска помощ, ако зоната с мехурите е много голяма.

В повечето случаи болката намалява в рамките на 3 дни, но следите може да изчезнат чак след 3 седмици. Въпреки че изгаряния от 2-ра степен рядко оставят белези, кожата на изгореното мястото може да остане по-светла.

Какво да правим при изгаряне 3-та степен?

Изгарянето от 3-та степен е сериозна ситуация, която може да бъде животозастрашаваща, тъй като са засегнати по-дълбоките слоеве на кожата, включително нервите, кръвоносните съдове и мускулите.

Незабавно повикайте линейка. Охладете изгореното място с физиологичен разтвор или с чешмяна вода за около 10 минути. Ако изгорената област е много голяма, можете я да увиете с чист чаршаф, навлажнен с физиологичен разтвор. Не поставяйте никакъв препарат!

В някои случаи изгаряне от трета степен може да бъде толкова тежко, че да причини полиорганна недостатъчност. В тези случаи, ако пострадалият припадне и спре да диша, трябва да се започне сърдечен масаж.

При този вид изгаряне може човек да не почувства болка поради разрушаване на нервите, но е необходима незабавна медицинска помощ, за да се избегнат сериозни усложнения, както и инфекции.

За колко време минава слънчево изгаряне?

Главни въпроси

Ето и някои от основните въпроси за това какво да правите в случай на слънчево изгаряне, които възникват в първоначалните етапи след изгарянето.

1. Нанасянето на паста за зъби или утайка от кафе облекчава ли изгарянето?

Паста за зъби, утайка от кафе, масло, яйчен белтък, нарязан лук или оцет нямат ефект върху белега, а могат дори да забавят процеса на оздравяване и да увеличат рисковете от бактериална инфекция. Най-доброто първоначално действие е да поставите изгореното място под студена вода, докато кожата се охлади.

2. Да пукаме ли мехурите?

Мехурът при изгаряне е начинът на тялото да предпази засегнатата област срещу инфекции, така че не трябва да се пука.

3. Поставянето на лед върху белега облекчава ли симптомите?

Въпреки, че е студен, лед не трябва да се използва - може да увреди кожата.

4. Какво може да облекчи болката при изгаряне?

Болката при изгаряне може да се облекчи само със студена вода върху изгореното място.

Внимание! Статията е само за информация. Пазете се от самолекуване и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес