Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да потушим БУРЯТА, или 12 съвета за постоянно каращи се двойки

07 ноември 2021, 10:14 часа

Отношенията във връзките претърпяват възходи и падения, но има и такива, при които споровете са просто част от ежедневната рутина. Ако и двамата партньори са с по-бурни характери и изрязават емоциите си прекалено експресивно, то караниците са неизбежни.

Но за да запазите хармонията и любовта във връзката, е добре да се опитате да потушите скандалите и да разговаряте открито и спокойно. Ще ви представим 12 начина, които ще ви помогнат с тази промяна.

Как да потушим честите караници вкъщи?

•    Поемете дъх

Преди да изречете нещо, за което после ще съжалявате, по-добре пребройте на ум до 10 и поемете дълбоко дъх. Не стартирайте сериозен скандал, с който само ще нараните и вас, и партньора ви.

•    Помислете за планиране на конфликтния разговор

Не избухвайте веднага с обвинения и неправилни неща, които ще кажете в яда си. Обмислете много добре вашите доводи преди да проговорите. 

•    Придържайте се към проблема

Ако има скорошен назрял проблем, обсъдете само него, не намесвайте отминали такива и не се вкопчавайте в събития, които вече не са фактор. Така просто ще налиете масло в огъня.

•    Не се борете, за да победите

Понякога трябва да се правят компромиси в името на връзката ви. Победата не е на всяка цена, което срещу вас стои любим човек. Много по-правилно е да запазите отношенията си, отколкото да сте победител в спора.

•    Опитайте се да възприемете гледната точка на партньора си

Всяка монета има две страни, затова не се опитвайте да налагате мнението си на вашия партньор, ами се постарайте да хвърлите поглед и върху неговата гледна точка. Може би ще установите, че не сте толкова прави, колкото си мислите. 

•    Повторете това, което чувате

По време на спор обикновено събеседниците не чуват какво реално отвръща другия. Те просто се опитват да се надвикат и да изкажат мнението си. Нашият съвет да се се вслушате внимателно в думите на отсрещната страна. Изтълкувайте го и чак тогава отвърнете.

•    Говорете от първо лице

Не отговаряйте и за двамата ви, а лично за вас. Както и не обвинявайте само него. Заменете „ти“ с „аз“.

•    Намерете общ език

Открийте по кой начин се чувствате по-сплотени и намалете разногласията чрез открити разговори.

•    Не използвайте обидни и нарицателни имена

Половинката ви никога няма да забрави обидите, които се изрекли по негов адрес. Затова се въздържайте от употребяването на подобни обидни нарицателни.

•    Направете пауза

Дори и да не сте приключили спора, когато напрежението ескалира прекалено, по-добрете направете кратка пауза – изпушете една цигара, пийнете вода, разходете се, но не позволявайте да се стига до критични ситуации.

•    Поставете здравословни граници на спора

Трябва уважението да е актуално дори по време на спор, затова не засягайте теми, които прекалено биха наранили партньора ви и не са директно свързани с отношенията помежду ви. 

•    Измислете ритуал, който да смекчава нещата след конфликт

Ако караниците са чести във връзката ви, постарайте се с партньора ви да измислите по какъв начин да действате след него. Вместо да отидете в отделни стаи и да не си говорите с часове, измислете нещо, което да стопи ледовете.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес