Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да ползвате кисело мляко за здрава коса?

29 юли 2022, 21:39 часа

Когато искаме да имаме здрава коса, знаем, че консумацията на протеини – от животински или растителен характер е важна. Една от добрите храни за косата ни е киселото мляко. То е чудесен източник на протеини, витамин D, витамини от група В, селен, калций, магнезий, които са важни елементи за здравето на нашата коса. Освен като съставка в хранителното меню, киселото мляко може да бъде от полза и като се прилага под формата на маски.

Според западни изследвания, пробиотиците в него насърчават плътността на косата. Увеличават анагенната фаза на космените фоликули, което подпомага за растежа на косата. Също така, подобрява състоянието на косата, намалява запушването на порите, редуцира и косопада. Помага за нормализирането на pH-то, което пък е отговорно и за омазняването.

Маска за коса и яйце с кисело мляко

Яйченият жълтък съдържа пептиди, които стимулират растежа на косата. Комбинирайте едно яйце и две супени лъжици кисело мляко. Получената маска се нанася в корените с леки масажни движения. Оставете я да действа за около 30 минути и след това измийте косата си както обикновено.

Кой е най-вредният цвят за коса, който можете да ползвате

Маска с банан и кисело мляко

Бананите са богати на калий, витамини и въглехидрати, които подхранват и заздравяват косата. Подобрява здравето на скалпа и намалява пърхота. Също така смята се, че това намалява и накъсването на косата.

За да си приготвите бананова маска за коса, намачкайте ½ банан и добавете към него 1 супена лъжица кисело мляко, 3 чаени лъжички мед, 1 чаена лъжичка лимонов сок.

Маската се нанася в корените на суха коса и се оставя да действа около 30 минути. След това се измива както обикновено.

Маска с кисело мляко и мед

Чудесна комбинация, не само за здрава и красива кожа, но и за подобряване на състоянието на кожата. Ще ви трябват ½ чаша кисело мляко, 1 чаена лъжичка мед, 1 чаена лъжичка ябълков оцет. Всичко се разбива добре. Маската се нанася в корените, а след това се разпределя и по дължината на косата. Увийте косата си в кърпа и оставете да подейства около 30 минути. След това измийте я, както обикновено. Можете да я повторите до 1-2 пъти седмично при добра поносимост.

С тези маски косата ви определено ще се съживи и ще имате дълга и хубава прическа, такава каквото винаги сте искали. Можете да комбинирате и с други домашни маски, така че да подсилите ефекта. Така ще ускорите действието и ще направите косата си по-здрава, хубава и изпълнена с живот.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес