Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подрежем ябълковото дърво през есента за бъдеща реколта

01 октомври 2024, 17:30 часа

Подрязването на ябълково дърво през есента е важна градинарска практика, която може да повлияе значително на здравето на дървото и на качеството на бъдещата реколта. Правилното подрязване спомага за поддържане на формата на дървото, насърчава циркулацията на въздуха, намалява риска от заболявания и насърчава производството на големи и ароматни ябълки. Ето как да подрязвате ябълково дърво през есента за успешна бъдеща реколта.

1. Разберете основите на резитбата

Преди да започнете, е важно да разберете целта на резитбата. Основните цели са да се отстрани мъртвата или болна дървесина, да се оформи дървото за по-добро проникване на светлината и да се насърчи растежът на плододаваща дървесина. Подрязването през есента, когато започва фазата на покой на дървото, го подготвя за силен пролетен период на растеж.

Още: Защо ябълката спира да расте след 4 години?

2. Подгответе подходящите инструменти

Уверете се, че разполагате с подходящите инструменти за подрязване. Обикновено те включват чифт остри ножици за подрязване на по-малки клони, ножици за подрязване на средно големи клони и трион за подрязване на по-големи клони. Почиствайте и стерилизирайте инструментите си преди употреба, за да предотвратите разпространението на болести. Носенето на ръкавици и предпазни очила също е препоръчително, за да се предпазите от остри клони и отломки.

3. Премахване на мъртва, болна и повредена дървесина

Започнете с премахването на всички мъртви, болни или повредени клони. Те могат лесно да бъдат идентифицирани, тъй като често са крехки, обезцветени или с видими гъбични образувания. Премахването на тези клони помага да се предотврати разпространението на болести и вредители, които могат да застрашат здравето на цялото дърво. Отрежете тези клони до мястото, където започва здравата дървесина.

Още: Колко грама захар има в една ябълка - отговор от лекар

4. Разредете короната

Гъстата корона може да ограничи циркулацията на въздуха и проникването на слънчева светлина, които са от съществено значение за здравето и продуктивността на дървото. Идентифицирайте и отстранете клоните, които се пресичат или трият един в друг, тъй като това може да доведе до рани, които да предизвикат заболявания. Също така изрежете всички растящи навътре клони, за да поддържате отворена корона. Стремете се центърът на дървото да бъде сравнително отворен, за да може слънчевата светлина да достига до всички части на дървото.

5. Селективно премахване на водните кълнове и издънки

Водните кълнове (вертикални издънки, които се появяват от клоните) и издънките (издънки, които растат от основата на дървото) трябва да се премахват, тъй като могат да изсмукват енергия от дървото и не допринасят за производството на плодове. Отрязвайте тези издънки възможно най-близо до мястото им на поява. При по-младите дървета обаче може да се оставят няколко водни кълна, ако те са добре разположени, за да се превърнат в бъдещи плодни клони.

Още: Защо листата на ябълката пожълтяват?

6. Оформяне на дървото

Подрязването включва и оформяне на дървото за оптимален растеж. Целта е да се поддържа балансирана структура, която да позволява силни клони и достатъчно излагане на светлина. Премахнете всички клони, които растат право нагоре или надолу, както и тези, които се конкурират с основния лидер (централното, вертикално стъбло на дървото). Идеалната форма на ябълковото дърво е донякъде отворена, наподобяваща ваза или чаша, което благоприятства доброто излагане на светлина и въздушния поток.

7. Време и последващи грижи

Въпреки че есенната резитба може да бъде полезна, от решаващо значение е да не се подрязва твърде късно през сезона. В идеалния случай подрязването трябва да се извърши в началото или средата на есента, преди първите силни студове, за да се избегне удар по дървото. След резитбата е важно да се отстранят всички изрезки и остатъци около основата на дървото, за да се предотврати разпространението на болести и вредители. Нанасянето на слой мулч около основата също може да помогне за задържане на влагата в почвата и да предпази корените през зимата.

8. Наблюдавайте и регулирайте

След резитбата наблюдавайте дървото през периода на покой и в началото на пролетта. Не забравяйте да проверявате за всякакви признаци на болести или вредители. С израстването на дървото могат да се направят допълнителни корекции, за да се усъвършенстват формата и структурата му, като целта винаги е да се стимулира здравословен и продуктивен растеж.

Като следвате тези стъпки, можете да гарантирате, че ябълковото дърво е добре подрязано през есента, създавайки предпоставки за богата реколта през следващите години. Правилното подрязване не само подобрява качеството на плодовете, но и удължава продуктивния живот на дървото, което го прави полезна практика за всеки градинар или овощар.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес