Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подготвите почвата в градината си преди студовете?

26 октомври 2024, 13:00 часа

Есента е време, когато градината изисква специално внимание и грижи. Правилната подготовка на почвата за зимата ще спомогне за поддържане на плодородието, ще предпази растенията от болести и вредители и ще улесни пролетната работа. Ето някои важни стъпки, които ще ви помогнат да подготвите градината си за зимата.

Правилната подготовка на почвата за зимата е ключът към богата реколта през следващия сезон.

Кога да подготвим почвата за зимата? Най-добре е да направите това преди началото на замръзване в края на октомври - началото на ноември. Това ще направи почвата по-плодородна и готова за пролетта.

Още: 10 градински мита, които убиват растенията

 

Защо да подготвяте почвата в градината си за зимата?

·         През есента вегетационният период на растенията завършва. Пространствата, оставени от цветя и едногодишни зеленчуци, обрастват с плевели, които могат да се разпространят из цялата градина. Ако не ги премахнете сега, напролет ще станат сериозен проблем.

·         Растителността изчерпва почвата от ценни минерали.

Още: Градината през октомври: Кои цветя цъфтят в момента и кои трябва да бъдат засадени!

Както можете да видите, последствията от есенната небрежност са много сериозни.

 

Предзимна оран на градината – необходимо ли е?

Първата стъпка в подготовката на вашата градина за зимата е почистването. Необходимо е да се премахнат органичните отпадъци от почвата и да се отървете от плевелите. Когато от тях не остане и следа, идва ред на следващата стъпка – предзимна оран на почвата.

Още: Кога е правилното време за торене на череши през есента

·         Ларвите на насекоми вредители зимуват в почвата. И при копаене ларвите умират или служат като храна за птици.

·         Изораването на почвата в градината също е необходимо, за да се разрохка структурата на почвата, за да я разхлаби и осигури достъп до въздух и вода.

·         Орането ще затопли по-бързо почвата през пролетта, създавайки по-благоприятни условия за растеж на растенията.

 

Как да извършим предзимна оран на градината?

Можете да използвате лопата и да разкопаете цялото поле на ръка. Въпреки това, ако имате професионална техника, препоръчително е да използвате ротационен култиватор

 

Торене на градината преди зимата

Друг начин да подготвите почвата в градината си за зимата е да я наторите. Най-добрият начин да направите това е да използвате компост, направен от отпадъци, генерирани около къщата и градината. Той е богат източник на органична материя, безопасен за почвата и елиминиращ риска от отравяне на околната среда.

В случай на зеленчукова градина можете да използвате и пресен оборски тор, който се внася при оран на парцела през есента.

При копаене на градината се прилагат и комплексни минерални торове.

 

Какви са ползите от варосването на почвата през есента?

Друг начин да се погрижите за почвата в градината през есента е варосването. Повечето растения се нуждаят от леко кисела или неутрална почва. Варосването помага да се повишат нивата на pH на почвата, ако са твърде ниски.

 

Мулчиране на почвата през есента

Ако този сезон не варосвате и не наторявате почвата с оборски тор, можете да прибегнете до мулчиране. За да направите това, покрийте почвата със сухи (задължително здрави) листа и окосена трева. Това ще предпази почвата от замръзване и поникване на плевели, а също така ще има положителен ефект върху плодородието на почвата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес