Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подготвим автомобила за студените дни?

30 септември 2024, 09:00 часа

Добре подготвеният за студа и снега автомобил минимизира риска от ПТП и опасни ситуации на пътя, осигурява спокойствие на водача, сигурност и комфорт. И докато през лятото основното, за което мислим, е изправността на климатика, то студеното време отправя редица изисквания през собствениците на автомобили, които следва да отделим време, средства и усилия, за да подготвим автомобила за студените дни през зимата.

Подготовка на колата за зимата

Подготовката на автомобила за шофиране в зимни условия включва както грижи от ключово значение за безопасността, така и промени, без които може да минете, ако нямате финансова възможност, но е добре да ги имате предвид, ако може да си ги позволите. Когато трябва да подготви автомобила за студените дни, следва да обърнем внимание на:

Още: Как да преодолеем страха от шофиране?

1.       Зимни гуми

Съветваме ви да не пестите от тях. Възможни са компромиси и  шофиране с всесезонни гуми, ако дълбочината на грайфера отговаря на изискванията според закона, но това не е в интерес на безопасността ви. Качествените зимни гуми не само ви предпазват от закъсване на пътя, затънали в снега, но и осигуряват безопасността ви на пътя. Колкото по-качествени са гумите, толкова по-стабилен ще бъде автомобилът ви, а това е от ключово значение, за да стигнете невредими до крайната цел на пътуването. Намерете друг начин да спестите средства, а не от зимните гуми с отлично качество. Внимавайте и да не пропуснете крайния срок за смяна на гумите, ако дълбочината на грайфера на вашите не отговаря на изискванията, тъй като ще бъдете глобени. Строго се препоръчват и зимните гуми пред всесезонните, ако живеете в планински район с много сняг през зимата, както и ако пътувате в подобни райони или сте активен шофьор. Когато температурата трайно се задържа около нулата, каучуковите смеси в незимните гуми се втвърдяват, намалявайки сцеплението с пътната настилка, което поражда риск от поднасяне, завъртане и съответно ПТП с всички плашещи от него последствия. Зимните гуми се произвеждат от специални смеси, проектирани да издържат на втвърдяване при ниски температури, осигурявайки по-добро сцепление в лед, сняг, киша и дори суха настилка.

2.       Налягане на гумите

И отново ще си поговорим за най-важната част от автомобила – гумите му. Важно е не само да са подходящи за зимни условия, но и системно да проверявате налягането им, тъй като всяка промяна от 10° в температурата на околната среда може да доведе до съществени промени в налягането на гумите, които, останали неразпознати, могат да са в основата на ПТП.

Още: Топ 5 на най-вредните позиции при шофиране

3.       Зимни… чистачки

Правилно прочетохте. Има и зимни чистачки, които са по-тежки от другите и са оборудвани с гума, която предпазва от събиране на лед върху остриетата. Не са задължителни за зимата, но ако имате възможност, сменете вашите със зимни.

4.       Правилна течност за чистачките ви

Зимната течност е задължителна. Много шофьори просто използват вода през лятото. Когато температурите паднат, тя ще замръзне. Напълнете със зимна течност или просто добавете антифриз. И имайте предвид, че винаги трябва течността да е максимално пълна, тъй като зимните условия и честотата на употреба през студените месеци от годината бързо водят до изчерпването ѝ.

Още: Петте най-опасни летни навика на шофьорите

5.       Комплект за всеки случай

Страхувате се, че ще затънете някъде в снега? Кошмарът ви е студ, мрак, преспи и паднала батерия на телефона? Подгответе се с комплект за най-големия  ви кошмар. Лопата за снега, чифт термо дрехи и ръкавици, резервна батерия за телефона, фенерче с нови батерии, допълнителни количества антифриз и масло в багажника, както и вериги са винаги добра идея, с която ще сте подготвени за всяка ситуация.

6.       Проверете изрядността на колата

За ваша сигурност, спокойствие и безопасност се уверете, че всичко работи както трябва. Не отлагайте ремонтите по колата си.

7.       Топлина и видимост

Парното трябва да работи, ясно е, че не е удачно да шофирате замръзнали. Проверете дали работят и нагревателите за размразяване на предното стъкло, погрижете се за страничните стъкла, огледалата и задното стъкло. Без видимост и със замръзнали стъкла няма как да шофирате безопасно.

8.       Напълнете резервоара

Дори да считате, че имате предостатъчно гориво, за да стигнете до крайната точка, напълнете резервоара до горе. Ако закъсате в снега или ако се наложи да стоите на шосето с часове заради закъсали автомобили или преспи, ще ни бъдете благодарни за този съвет.

9.       Проверете маслото на колата

Ако не сте сигурни къде се намира, какво е, как се проверява, сервизът, в който ви обслужват, ще ви разяснят всичко това. Дръжте нивото близко до горна граница, но не препълвайте, тъй като  това може да създаде много проблеми за колата ви.

 

Не забравяйте да шофирате внимателно, като това важи с особена сила за младите шофьори и тези, които нямат опит с шофиране в лошо време.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес