Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поддържаме климатика без течове?

16 май 2023, 10:22 часа
Реклама

Климатикът е един от най-нужните електроуреди в ежедневието ни, който осигурява комфорт и уют през цялата година. Той ни помага да се справим с екстремните температури през зимата и лятото, но за да функционира правилно, той изисква грижа и поддръжка. Един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват потребителите, са течовете от вътрешното тяло на климатика. В тази статия ще разгледаме основните причини за този проблем и как да го решим.

При работата на климатика през зимата трябва да следите тези 2 показателя

Защо тече вода от вътрешното тяло на климатика?

Течът от вътрешното тяло на климатика може да бъде причинен от няколко фактора:

  • Лед по повърхността на изпарителната серпентина;

  • Замръзнала намотка;

  • Мръсен филтър;

  • Замърсени бобини;

  • Прекъсната или запушена дренажна линия.

Ако забележите теч от вътрешното тяло на климатика, трябва да го изключите незабавно. След това можете да проверите за причината на теча и да я отстраните.

Защо е важна профилактиката на климатик?

Как да предотвратим течове от климатика?

За да предотвратите течове от климатика, е важно да извършвате редовна профилактика на уреда. Смяната на филтъра е необходима на всеки 3-6 месеца. Почистването на бобините и дренажната линия трябва да се прави поне веднъж годишно.

Освен редовната профилактика, важно е и да следвате правилата за използване на климатика. Не трябва да го задължавате да работи на най-високи обороти, когато външната температура е много ниска или много висока. Това може да доведе до претоварване на уреда и неправилно функциониране.

Следвайки тези прости съвети, ще можете да поддържате климатика си в добро състояние и да се наслаждавате на комфорт през цялата година, без да се притеснявате от възможни течове и проблеми.

Мария Борисова
Мария Борисова Отговорен редактор
Новините днес