Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да пием смути без вреда за здравето?

20 юни 2023, 16:00 часа

За да има наистина полза от смутито, е важно да вземете предвид три аспекта при приготвянето му.

На първо място съставът на напитката трябва да съдържа здравословни мазнини – те се откриват в кокосовото мляко, зехтина, семената от чиа и други продукти. Протеините са не по-малко важни в диетата, така че можете спокойно да добавяте аминокиселини под формата на прах, хидролизиран колаген и диетични фибри, които се откриват в зеленчуци, плодове, трици, водорасли и зеленчуци, към смутитата.

Смути с фъстъчено масло и банан

Дрю Каноли отбеляза, че повечето хора не знаят как да пият детокс напитки правилно. Според него, смутита на гладно не трябва да се пият в никакъв случай, тъй като високото съдържание на захар в напитката може да причини силен удар на стомаха. Добре е да се консумира 10-15 минути след приготвянето, както пресните сокове. Най-добре е да пиете смути след хранене или лека закуска.

Диетологът обясни разликата между глюкозата и фруктозата, които се намират в изобилие в плодовете. Ако глюкозата подхранва мозъчните клетки, потиска грелина и е стимулатор на лептина, то фруктозата повишава кръвното и инсулиновата резистентност и съответно води до диабет тип II. Освен това, фруктозата е тежка за черния дроб. Затова съставът на здравословните коктейли трябва да бъде балансиран.

Чаша портокалов сок отговаря на около пет плода. Много рядко човек може да изяде толкова много портокали на ден, така че втората порция определено ще бъде излишна. Особено ударът в стомаха ще бъде силен за хора с висока киселинност. Гастроентеролозите предупреждават, че киселината може да причини гастрит или стомашна язва.

РЕЦЕПТА: Смути енергия за закуска!

В същото време, цитрусовите плодове изобилен източник на витамин С и съдържат малко калории. Но страдащите от алергии, например, трябва да бъдат по-внимателни с фрешовете на основата на грейпфрут, помело или маракуя.

И, разбира се, трябва да се помни, че смутитата, пресните сокове и соковете не са заместител на пълноценната храна, така че не трябва да злоупотребявате с тях. Една чаша на ден ще бъде достатъчна. Също така е по-добре да не използвате много плодове наведнъж, а да изберете като основа съставка, която повишава издръжливостта след физическо натоварване. Например, смути от цвекло е добро за кръвообращението и изграждането на мускулите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес