Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да не допуснем прегряване на колата през лятото?

01 юли 2024, 12:20 часа

Прегряването на автомобила в горещите дни е явление, с което се сблъскват много шофьори – при това става дума не само за некомфортното пътуване в нагорещена кабина, но и за нещо доста по-сериозно: прегряване на самия двигател. Основните причини за това явление са недостатъчна ефективност на охладителната система, запушен радиатор, нисък или изгубен антифриз и неизправен термостат.

Реклама

В горещ климат се увеличава изпарението на охлаждащата течност, което изисква по-често да се следи нейното ниво и своевременно да се допълва. Продължителното излагане на високи температури може също да причини ускорено стареене и износване на компонентите на охладителната система, увеличавайки риска от бъдещи неизправности.

Топ 6 причини защо загрява колата ви

Симптоми и признаци за прегряване на автомобилния двигател

Ранното идентифициране на прегряване на двигателя е от ключово значение за предотвратяване на сериозни щети. Един от най-очевидните индикатори е температурният индикатор на арматурното табло: когато стрелката се приближи или излезе извън червената зона, това е ясен знак за проблем. Внимателният шофьор може да забележи също и намаляване на мощността на двигателя, появата на необичайни звуци, евентуално пара под капака. Може да се активира и специален предупредителен сензор на арматурното табло, който сигнализира за прегряване.

Правила за шофиране в горещо време

Шофирането в жега е предизвикателство за шофьора и автомобила; един от основните въпроси е изборът на място за паркиране. Ако е възможно, винаги е добра идея да потърсите сянка или покрит паркинг, за да предотвратите прегряването както на интериора, така и на двигателя. Постоянното излагане на пряка слънчева светлина може не само да повлияе отрицателно на интериора на вашия автомобил, като ускори избледняването и износването на тапицерията, но и да създаде рискове от прегряване на различни системи на автомобила.

В горещо време климатикът се превръща в незаменим помощник, осигурявайки комфортно състояние в кабината. Обаче постоянната му работа при високи температури може да увеличи разхода на гориво и допълнително да натовари двигателя. В горещ ден, особено в задръствания, се препоръчва да го включвате разумно, като периодично му давате „почивка“.

Ако шофирате с ниска скорост или в задръствания, когато няма достатъчен въздушен поток за охлаждане на радиатора, е важно да следите температурата на двигателя, за да избегнете прегряване. При такива условия е полезно периодично да изключвате климатика и да отваряте прозорците, за да осигурите по-добър въздухообмен.

Как да предотвратим прегряването на интериора на автомобила?

Прегряването на кабината на автомобила в горещите дни може да причини много неудобства на водача и пътниците. Основният инструмент за борба с топлината в купето е климатикът. Правилното използване на това устройство ви позволява бързо да охладите вътрешността на автомобила, създавайки удобни условия за движение. Но, за да работи вашата климатична система по най-добрия начин, тя трябва да се поддържа редовно чрез почистване и проверка за течове.

Как да запазим двигателя на колата от прегряване през лятото?

В допълнение към климатизацията важна роля играят и простите мерки за защита на интериора от пряка слънчева светлина: използване на сенници, паркиране на автомобила на сянка или под навес и редовно проветряване на интериора, за да се предотврати натрупването на горещ въздух.

Първи стъпки при признаци за прегряване на двигателя на автомобила

Ако забележите признаци на прегряване на двигателя, докато шофирате по пътя, като температурен индикатор, показващ критични стойности или пара изпод капака, първата стъпка е да запазите спокойствие. Веднага намалете скоростта и по възможност изключете климатика. Важно е да намерите безопасно място за спиране - това може да е отстрани на пътя или специално място за паркиране.

След като спрете, изключете двигателя и отворете капака, за да позволите на двигателя да се охлади естествено. Не се опитвайте да отваряте радиатора или да проверявате нивото на охлаждащата течност, докато двигателят не е напълно охладен, за да избегнете риска от изгаряне.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес