Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да научим кучето на хигиенни навици?

21 май 2024, 10:11 часа
Реклама

Новият четириног пухкав член на семейството ви не е плюшена играчка, макар да е сладък, той се нуждае от грижи, обучение, тренировки, за да изгради характера си, хигиенните навици, да усвои командите и да преустанови да яде обувките ви или дамаската на колата. Когато отваряте дома си за куче, следва да сте подготвени, че домашният любимец не е само извор на щастие, а и на тревоги, грижи, че изисква внимание и се нуждае от времето ви,  за да се превърне в добре обучено, възпитано и гледано куче.

Новите стопани обикновено се оплакват от съсипани мебели и липса на навици, поради което те често търсят съветите на професионалистите по темата как да научим кучето на хигиенни навици. Макар инстинктът, който имат кучетата, наследен от прадедите им, да ходят до тоалетна далеч извън мястото, където живеят и спят, вероятно за да не бъдат лесно подушени от враговете си, все още  да кара кучето да иска да напусне дома, за да извърши нуждите си, то се нуждае от вас и обучение, за да се справи.

Новото мъниче вероятно ще има нужда от време, преди да научи, че може да поиска да отворите вратата към градината, когато има нужди. Още по-сложно е за стопаните с куче, живеещи в блок. Те могат да разчитат на ежедневните разходки сутрин и вечер, които не са случайно измислени, за да изкарат собственика на куче по изгрев в снега.

Тези, които не съумяват да намерят време за ежедневни разходки на кучето, е препоръчително да се насочат към избор на друг домашен любимец, който не се нуждае от разходка за нуждите си. Събрахме да вас съвети на експерти по темата, треньори, дресьори и просто хора с опит в отглеждането а кучета, които да споделят тайната как да научим кучето на хигиенни навици.

Как да научим кучето на хигиенни навици

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Експертите съветват собствениците на къщи, които имат градина, да пускат кучето си в нея сутрин след ставане, вечер преди лягане, след всяко хранене. Така вероятността то да свърши нуждите си там и да разбере каква е целта на градината, е реална. Други съвети, които дават на неопитните собственици на кучета, са:

  • През първите няколко месеца, в които пускате кучето в двора за извършване на хигиенни нужди, е важно да останете там с него. В противен случай ще се чувства несигурно, възможно е да изпитва страх, ако е малко или ако е било изоставяно и сте го осиновили голямо, както и просто да му е скучно без вас. Каквато и да е причината присъствието на собственика е важно и не бива да се спестява, докато кучето се научи на хигиенни навици, дори да означава това да позамръзнете през зимата на двора с кучето.
  • Важно е да се следи дали кучето е свършило нуждите, за да бъде прибрано след това. Свикнало веднъж да се прибира след физиологичните си нужди, то няма да ви бяга, когато го пуснете, и да губите време в опит да го уловите. Ако няма резултат това пускане за вършене на физиологични  нужди, кучето се прибира от стопанина и се пуска отново малко по-късно. Възможно  е да се наложи да пускате кучето многократно, докато формира навици.
  • От ключово значение е обучението да се осъществява чрез награди, а не чрез наказания, които рядко работят успешно при кучето.
  • Ако уловите четириногия си приятел в крачка, може да го изнесете внимателно вън, за да разбере, че не е там, вътре, е мястото, където да върши физиологичните си нужди.
  • Бъдете търпеливи. Умението не се усвоява от днес за утре. Колкото и умно да е кучето, то  се нуждае от период на адаптация, като това важи особено за  кучета, които не се отглеждат от семейството от самото начало, а са уловени и прибрани от улицата за лечение или са осиновени от приютите.
  • Добре е за собствениците, ако кучето се научи и да ползва в извънредни ситуации банята или специална постелка за кучета за хигиенни нужди. Така хем няма да ви се налага за излизате за разходка в ледените улици през зимата или през нощта, хем няма да е направило беля на сутринта, хем ще е налична ефективна опция за всички случаи, като например, ако се разболее и разходката не е опция.

С постоянство кучето ще се научи, не се отказвайте.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес