Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да направите ремонт на дома, без да се изнасяте

24 януари 2022, 13:45 часа

Невинаги е възможно да се освободи жилището по време на ремонт. В някои случаи много работи могат да се извършват, без да напускате апартамента. Освен това при дребни ремонти отпада такава необходимост. Основното нещо е да организирате всичко правилно.

Условно ремонтът в апартамента може да бъде разделен на три вида:

·         декорация, тоест козметичен ремонт, проста работа като пренареждане на мебели и актуализиране на довършителни работи;

·         обновяване на инженерни мрежи;

·         строителство - сериозна работа със саниране и промени в инженерните мрежи.

Ако в последния случай работата е технически много сложна и е невъзможно да живеете в апартамента, тогава първите две опции ви позволяват да извършвате ремонт, без да напускате дома си.

Декорация

Често не е необходимо да напускате апартамента по време на такъв ремонт, тъй като повечето операции са тихи и безпрахови, доста бързи по отношение на времето, обяснява архитектът и дизайнер Руслан Кирничански. Експертът съветва да се изработи работен график в договора с майсторите. Най-удобно е да извършвате ремонта по стаи - докато едната се ремонтира, можете временно да живеете в другата. Има редица други важни точки:

·         крехките и скъпи неща, както и документи, трябва да бъдат надеждно скрити, отнесени при роднини или приятели. Освен това, крехките предмети могат да пострадат заради небрежност или невнимание от страна на майсторите;

·         вратите и прозорците, както и прилежащото обзавеждане, се препоръчва да бъдат покрити със защитни филми. Подовете също.

·         също така помислете за възможността за вентилация;

·         не купувайте опасни материали. Използвайте интериорни бои. Те са по-скъпи, но без мирис и безопасни за здравето на хората и животните;

·         правете мокро почистване всеки ден;

·         покрийте отвора на вратата на стаята, в която се извършва ремонтът, с фолио - това ще помогне да се предотврати навлизането на прах в други помещения.

Обновяване на инженерните системи

В този случай работата е по-шумна и по-прашна. Но повечето от тях могат да се направят и без да напускате апартамента. Отново е желателно всичко да се ремонтира стая по стая. Особено важно е да се помисли за алгоритъма на извършване на работа в банята: подмяната на водопроводното оборудване не трябва да се извършва  наведнъж. Професионален водопроводчик може да смени оборудването за един ден, да смени тръбите и да ги свърже на следващия ден.

Препоръчително е временно да изведете от дома домашните любимци по време на такива ремонти. Освен това, ако е възможно, изпращайте децата при роднини или поне направете ремонт, докато са на училище или детска градина.

За да сведете до минимум времето за ремонт в апартамент или къща, трябва да подготвите бюджет, да изберете прост модел и също така да вземете решение за дизайнерски проект.

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес