Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да намалим температурата в стаята без климатик?

23 юли 2024, 14:33 часа

Рекордните и твърде продължителни жеги, които преживяхме през последните седмици, принудиха много домакинства да отделят непредвидени средства от бюджета си, за да закупят климатик и да се освежат. 

Климатикът бе единственото спасение, но цената му не е по джоба на всяко семейство, а и бумът на покупки доведе до забавяне в графиците за монтаж на така желания уред. След краткото захлаждане, бури и дъждове се очаква отново горещо лято и ако не планирате да се сдобиете с най-желания уред поради една или друга причина, то със сигурност се вълнувате как да намалим температурата в стаята без климатик.

Има различни начини да охладите стаята, макар да не е така ефективно и чувствително, колкото с климатик, които ще ви помогнат да се чувствате по-добре в жегите и да ги преживеете по-лесно.

Климатик: Как да се охлаждаме правилно без риска за здравето?

Как да намалим температурата в стаята без климатик?

Сред съветите на експертите, които събрахме за вас, най-лесни за изпълнение и най-ефективни безспорно се оказаха следните:

-          Снабдете се с плътни и тежки завеси

Докато покупката на климатик е скъпо удоволствие и е възможно да е извън възможностите и бюджета ви, то тази на завеси вероятно няма да обърка сериозно месечните разходи. Важно е да са плътни и да не пропускат слънчевите лъчи, както и да  покриват всички прозорци в стаята. Дръжте тези завеси спуснати през деня, дори когато отсъствате. Идеята е да не позволите на слънцето да прониква в помещението, повишавайки градусите. Може да дърпате завесите през нощта, когато проветрявате.

-          Проветрявайте умно

Като споменахме проветряване, от ключово значение е да не го правите в най-горещите часове от деня. Ако за вас е важно как да намалим температурата в стаята без климатик, проветрявайте през нощта. Тогава и трафикът е по-малко, което ще рече, че и въздухът е по-чист.

-          Закупете вентилатори

Ако климатиците не са във вашите финансови възможности в момента, но се нуждаете от спешно решение, с което да внесете глътка разхлаждащ въздух и свежест в дома, разчитайте на вентилатори. Някои модели са на цената на сандвич с напитка, а ползата от тях е добра. Макар да не охлаждат самия въздух, те го въртят, като създадения вятър неминуемо поражда усещането за по-ниски градуси.

Още по-осезаем ще е резултатът, ако монтирате таванни вентилатори, които помагат за циркулацията на въздуха в помещението, като хладният въздух изпращат долу – в ниските части на помещението, а топлият се издига нагоре. Хитър трик, който ще ви очарова, е поставянето на лед пред вентилатора. Оставете го в купа, включете вентилатора и се насладете на леден въздух, който създава усещането, че използвате климатик, а не обикновен вентилатор. Ще трябва да смените скоро леда, ще се разтопи в жегата, но със сигурност ще ви е по-хладно и приятно в стаята без климатик.

Учени: Ето какво ще се случи, ако прекарате цял ден под климатик?

-          Създайте течение

Когато се спусне нощта и температурите вън станат приемливи, не просто проветрете, а отворете възможно най-много от прозорците в дома си, като е добре да бъдат срещуположни, за да е максимална разхладата от течението.

-          Не използвайте уреди, генериращи топлина

Много домакински уреди генерират топлина, която, когато се натрупа, води да жега в стаята. Ютии, сешоари и други ще ви накарат да се чувствате още по-зле, ако ги използвате в стая без климатик. Осигурете си място в коридора за тях

Нищо от тези съвети не ви донесе жадуваната прохлада? Охладете себе си с хладен душ, като наблегнете на местата, където усещате пулса си. Често дори само поставянето на китките под течаща ледена вода се оказва достатъчно, за да се разхладите.

Следете за прием на студена вода в адекватни количества и се насладете на лятното разхлаждащо удоволствие – сладоледа. Избягвайте консумацията на тежки, пикантни и мазни храни и не консумирайте алкохол, който ще увеличи дискомфорта, пораждайки усещане за още по-жестока жега. Специалистите съветват и да легнете за почивка на пода. Хладният въздух се задържа долу в помещението, като по този начин лежането е по-разхлаждащо от седналия стоеж. Мокрите кърпи върху челото и китките също могат да помогнат да се почувствате по-добре, ако сте прегрели и се чудите как да намалим температурата в стаята без климатик.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес