Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да миете чаши и други високи съдове в съдомиялната машина?

21 октомври 2024, 15:00 часа

Съвременните технологии улесниха ежедневието, но много хора все още не са наясно с пълните възможности на своите домашни уреди. Наскоро в TikTok се появи полезен лайфхак, който може да промени подхода към миенето на чаши и други високи съдове в съдомиялната машина.

 

Как правилно да заредите високи съдове в съдомиялната машина

Още: Съвети за лесно почистване на съдомиялната

Проблем, с който се сблъскват много домакини, е невъзможността да поставят удобно високи чаши в съдомиялната машина. Те може да не паснат или да се повредят при нормално натоварване. Повечето модели съдомиялни машини обаче имат система за регулиране на горната кошница.

За да използвате този хак, просто натиснете лостовете от двете страни на горното чекмедже и то ще се спусне. Това ще ви позволи да поставите чашите на дългата дръжка, без да се страхувате, че ще  ги счупите. Сега можете да затворите отделението, без да се страхувате за целостта на крехките съдове.

 

Правилна организация на зареждане

Още: Американски министър: Руската армия ползва части от перални и хладилници за техниката си

Когато използвате съдомиялна машина, е важно съдовете да се поставят правилно. По-добре е да поставите големи предмети на горния рафт, а чинии и малки купи на дъното. Това не само ще осигури висококачествено измиване, но и ще помогне да се избегнат повреди.

 

Избор на почистващи препарати

Също толкова важен момент е правилният избор на почистващ препарат. Много потребители са недоволни от работата на машините си именно заради неправилно избран препарат. Следвайте инструкциите на производителя: Ако е указано да използвате отделни препарати и регенериращи соли, опитайте се да се придържате към тези препоръки. Когато използвате универсални таблетки, които комбинират няколко функции, не трябва да добавяте допълнителни продукти, тъй като това може да доведе до неефективна работа.

Още: Как миялната да стане като нова

 

Бонус: Как да почистите дъска за рязане

Освен това, трябва да споменем и други кухненски лайфхакове. Например, почистването на дъските за рязане често се пренебрегва. Много хора смятат, че просто да ги избършете с гъба и сапун е достатъчно, но това е неефективно, особено след работа със сурово месо. За правилно почистване използвайте сол и лимон: поръсете дъската със сол и натъркайте с половин лимон, за да премахнете възможните бактерии и миризми. След това можете да използвате обичайния си миещ препарат.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес