Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изгоним прилеп от нашия дом

19 септември 2024, 16:44 часа

Какво представляват прилепите?

Прилепите са бозайници, които се хранят главно с нощно летящи насекоми. Играят изключително важна роля в поддържането на природното равновесие. Един малък прилеп, който тежи само 3 г, може да изяде 1200 комара за един час, а за една нощ - около 3000 насекоми.
Всички видове прилепи, които се срещат в България, са много полезни, защото се хранят с едни от най-опасните вредители за хората.
За съжаление популациите на много видове прилепи намаляват през последните години поради неоправдания човешки страх и преследването им от страна на хората.

Може ли прилепите да живеят в домовете?

Естествените местообитания на тези бозайници са пещери и вековни гори. Голяма част от тях са унищожени поради неправомерна човешка дейност.
Все по-често прилепи може да се срещнат в домовете на хората. Те могат да обитават мазета, тавани, външни стени на сгради, покриви. Обикновено се наместват в цепнатини, достатъчно големи за един до няколко бозайника, за да бъдат защитени от слънце, вятър и вода.
Може да установите дали има прилепи в дома ви по наличието на кафяви или черни изпражнения около избраното от тях убежище. Изпражненията им са тъмни на цвят и не съдържат никакъв бял материал. За разлика от малките и твърди изпражнения на гризачите, тези на прилепите са сухи, лесно се трошат и съдържат лъскави остатъци от насекоми. 

Имате прилеп в дома. Какво да правите?

Възможно е прилеп да влезе в дома, гаража или друга постройка през прозорец или отворена врата. Често това го правят заблудени млади индивиди. Ако заблуденият прилеп не излезе сам, може да отворите външна врата или прозорец и да затворите подходите към другите стаи и да изчакате. Обикновено прилепите сами ще напуснат дома ви.
Важно е да знаете, че прилепите не са опасни и да не се страхувате от тях. Те са диви животни, избягват контакт с хората и най-вероятно се страхуват от човека повече отколкото вие от тях. Самите прилепи често се опитват да избягат от стаята, като летят напосоки или рязко се спускат, което погрешно се тълкува като опит за нападение на хората. Прилепите не са агресивни, дори когато ги нападате. Само, ако се опитате да ги уловите с ръка, може да ви ухапят, опитвайки да се защитят.
Може внимателно да хванете прилепа с ръкавици или парче плат или да го похлупите с кутия и да го изнесете навън. Ако прилепите имат убежище в кухини или тавани и влизат у вас, може да потърсите отворите и да ги запушите - вентилационни шахти, дупки в ламперии, дупки в окачени тавани и др. След като уловите прилепите, трябва да ги пуснете навън.
Ако прилепите влизат през прозорци или врати, може да поставите противокомарни мрежи или да избягвате да оставяте отворени врати и прозорци през нощта.

Внимавайте да не им навредите!

Някои хора изпитват ужас при вида на прилеп, а други искат да ги спасят и да им помогнат. И в двата случая може да им се навреди.
Ако видите прилеп на терасата, който стои неподвижно пред деня, трябва да знаете, че това е съвсем естествено. През деня прилепите не са активни или поради ниските температури често изпадат в състояние на вцепенение. През зимата прилепите спят “зимен сън”. Оставете прилепа и в рамките на няколко дни той ще се премести. Възможно е той да ловува през нощта и да се връща на терасата само през деня.

Какво не правят прилепите в дома ви?

  • Не забравяйте, че прилепите не са агресивни и не нападат хора.
  • Не се спускат към хора.
  • Не биха ухапали човек, освен ако не ги улови в ръката си.
  • Прилепите не разнасят болестите, които се разпространяват от гризачите, защото не живеят в канализацията и не се хранят с отпадъци.
  • В България, както и в цяла Европа, няма прилепи-вампири. Тук прилепите се хранят само с насекоми.
  • Прилепите не гризат мебели, не правят дупки и нямат желание да останат в дома ви. Ще се опитат сами да се измъкнат от него.

Не се опитвайте да убиете прилеп!

Директното убиване и зазиждането на прилепите живи в убежищата им е забранено от Закона за биологичното разнообразие. В такива случаи законът предвижда налагането на финансова глоба на извършителя в размер от 100 до 5000 лв, като допълнително за всеки пострадал екземпляр се заплащат по 50 лв.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес