Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изгоним гларусите от покрива?

19 юни 2023, 17:06 часа
Реклама

Гларусът в България се наричат сребристи чайки. Когато живеете в крайморски град близо до плажа, вие ги срещате всеки ден. В центъра на Бургас са постоянни обитатели.

Но, за съжаление, много местни жители не харесват гларусите, смятайки ги за ужасно арогантни, шумни и лакоми същества. Освен това цапат колите с изпражненията си. Но тези птици също са доста умни и интелигентни, способни да се адаптират към почти всякакви условия. Може да са агресивни. В търсене на храна, например, понякога не пренебрегват убиването на гълъби и други малки птици. Тази тяхна кръвожадност, разбира се, не се харесва на никого. Но те също са щастливи да хващат и ядат мишки и плъхове, изчиствайки града от тези гризачи.

Все повече гларуси в София

Интересно е, че има предложение чайките да се подлагат на химическа стерилизация, за да се предотврати неконтролираното им размножаване. В миналото дори кметът на града призоваваше жителите на града да намерят и унищожат яйцата на тези птици. Някой препоръчват такива мерки, докато други вярват, че морският град ще загуби душата си, ако загуби гларусите. Единственото, което администрацията прави, за да намали популацията им, е замяната на отворените кофи за боклук със затворени, за да не могат птиците да се хранят с боклука. След това те трябва постепенно да се преместят от главните улици на други места.

Гларусите не живеят само на морето, както може да се предположи. Те живеят по покриви в райони близо до плажовете. Те са твърде мързеливи, за да ловят риба, защото отдавна са разбрали, че е много по-лесно да ядат боклук.

Затова те винаги се струпват близо до кофите за боклук, изваждат пакети оттам, разпръскват съдържанието наоколо, издават смешни звуци и се карат.

Гларусите са много гръмогласни и издават много звуци, подобни на котешко мяукане, човешки смях, писъци на пияници и др.

Каква е разликата между гларус и чайка?

Гларусите са моногамни. Те създават двойки за цял живот. И живеят дълго - до 50 г. Птиците са едри, с мощен клюн и силни крила. И техните пиленца не са бели, а със сиви петна. Те окончателно променят цвета си едва на 5-годишна възраст. Когато пиленцата се излюпят през пролетта, силното им писукане се чува от всеки покрив, те са постоянно гладни. Родителите вярно се грижат за потомството. Но след няколко месеца бебетата порастват и започват да напускат гнездото, летейки на земята. Тук те първо бягат по улиците и се крият в дворовете, уплашени и гладни. Но постепенно те свикват да живеят сами, накрая се научават да летят и да търсят храна.

Гларусите често се държат като истински хулигани. Няколко пъти бяхме свидетели как крадяха храна от чиниите на посетители по уличните кафенета. Понякога кифла може да бъде грабната направо от ръцете на хората.

Как да изгоним гларусите от покрива?

Ако настъпят ĸpитични cитyaции, гларусите могат да се сплашат с yлтpaзвyĸoви ycтpoйcтвa и с дpyги ypeди зa бopбa c птици. Те ca мнoгo пoдxoдящи дa ce изпoлзвaт, тъй ĸaтo oт paзcтoяниe щe oтблъcнат глapycитe, бeз дa pиcĸyвaтe дa влизaтe в пpяĸ ĸoнтaĸт c тяx. 

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес