Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изцедите сок от зеле без сокоизстисквачка?

02 ноември 2022, 17:25 часа

Не всички съвременни домакини знаят как да направят зелев сок от прясна глава зеле. Във връзка с тази фраза, на първо място, възникват асоциации с киселото зеле, чиято саламура е наистина много полезна, богата на микроелементи и органични киселини. Но поради високата концентрация на сол, не е подходящ за всеки. Прясно изцеденият сок от зеле почти няма противопоказания и ограничения в количеството и продължителността на консумация.

Как да изцедите зелев сок за да получите 2-3 чаши напитка?

Достатъчно е да изплакнете добре главата зеле и да я нарежете на малки парчета, без да отстранявате дръжката. Важно е да запомните, че използваните метални устройства трябва да бъдат направени от неръждаема стомана. В противен случай сокът от зеле може бързо да загуби лечебните си качества поради разрушаването на витамин С.

Кои са най-подходящите дни от ноември за слагането на киселото зеле, за да е хрупкаво и сочно

Препоръчва се получената маса да се остави на стайна температура за известно време (до половин час). След това ще е необходима цялата налична мускулна сила, за да се изцеди течността от нарязаното зеле. Въпреки че количеството напитка в този случай ще бъде много по-малко, отколкото при използване на кухненско оборудване за смилане, останалите суровини могат да се използват за приготвяне на супи.

За да получите наистина здравословна напитка, трябва да изберете правилното зеле. Важно е да запомните, че максималното количество хранителни вещества на зелето се натрупва през есента. От къснозреещи сортове можете да приготвите сок, който ще съдържа най-голямо количество макро- и микроелементи, минерали и витамини. Лесно е да се различи зряло зеле от младото: то е доста плътно, тежко и с по-светъл цвят.

4 големи грешки при приготвянето на кисело зеле, които го съсипват

По време на съхранение полезните свойства на зелето постепенно се губят. Затова е по-добре да планирате курс на лечение със зелев сок за късна есен или ранна зима. Освен това, когато избирате глава зеле в магазина, трябва да обърнете внимание на външния й вид: увехнали, сухи или изгнили горни листа показват неправилно съхранение, а ако има черни точки показва насищане на зелето с нитрати.

Зелевият сок, богат на витамини и микроелементи, се използва в периода на сезонните настинки: високото съдържание на витамин С има добър имуностимулиращ ефект, повишавайки устойчивостта на организма към остри респираторни инфекции и други вирусни инфекции. Ако въпреки това се появи суха кашлица и хрема, тогава приемането на сок от зеле ще помогне за бързото отстраняване на храчките. А когато се смеси с морска сол, е отлично средство за гаргара и накапване в носа. 

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес