Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем килим за хола?

12 април 2023, 16:28 часа

Килимът е част от интериора, който лесно става в основен акцент в хола и да му придаде уют и комфорт. Или да развали цялото изживяване. Затова изборът на килим често е трудно начинание, предвид разнообразието от материали, размери, стилове и цветове.

Размер

Преди да отидете в магазина, трябва да определите размера на килима. Той трябва да съответства на размера на стаята и мебелите. Ако всекидневната е малка, по-добре е да изберете малък килим, който няма да претрупва пространството, подчертавайки ограниченото пространство.

Ако всекидневната е голяма, по-добре изберете голям килим, за да създадете по-уютна атмосфера. Също така не забравяйте, че килимът не трябва да "плува". Това значи, че най-малкото крака на мебелите в предната част трябва да стъпят по ръбовете му. Така че килимът свързва отделните елементи от интериора в една композиция.

Ефективни трикове за бързо и лесно почистване на килим

Материал

Материалът е друг важен фактор, който се налага да вземете предвид. Има много материали, от които се правят килимите, включително вълна, памук, синтетични материали и др.

Вълнените килими например са много меки и приятни на допир, но са им нужни специални грижи и често почистване. Синтетиката, от друга страна, е по-лесна за поддръжка.

Стил и цвят

Килимът трябва да отговаря на цялостната визия на всекидневната. Ако стаята е декорирана в модерен стил, препоръчително е да изберете килим с геометричен или абстрактен модел.

4 страхотни трика за лесно почистване на килим

Функционалност

Задачата на килима е не само да краси, но и да е функционален. Например, ако в хола има много хора, деца или възрастни хора, по-добре е да се спрете на материал, който няма да се плъзга, за да избегнете нараняване.

Не забравяйте също, че яркият модел ще дръпне цялото внимание към себе си. А централната фигура на хола трябва да бъде композиция от диван, маса и фотьойли (столове). Не трябва да се допуска да се изгубят на фона на килима.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес