Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем идеалното спално бельо за горещите нощи?

10 юли 2024, 08:00 часа

През лятото искате леглото да не е прекалено горещо и влажно – лицето ви няма да залепва за възглавницата, чаршафът няма да дразни кожата ви, а пликът за завивка ще абсорбира добре влагата.

Качествен сън

Лятото е време на топлина, ярко слънце и дългоочаквани ваканции, но в същото време е период, когато жегата може да донесе дискомфорт, особено през нощта. Качественият сън е един от ключовите фактори за нашето физическо и психическо здраве, затова изборът на правилното спално бельо става особено важен.

Как да изберем спално бельо, за да привлечем любов, пари и късмет?

Избор на материали

Първото нещо, с което трябва да започнете, е да изберете материята, от която е изработен спалния комплект.

Вижте тези тъкани:

Памукът е един от най-популярните материали за спално бельо. Той е мек, дишащ и хипоалергичен, което го прави идеален за горещите летни нощи. Памукът абсорбира добре влагата, позволява на кожата да диша и поддържа комфортна телесна температура.

Ленът е естествена материя, която е страхотна за лятото заради високата си способност да диша и бързо да отвежда влагата. Ленът охлажда тялото и предпазва от прегряване, създавайки комфортни условия за сън дори и в най-горещото време.

Бамбуковите влакна стават все по-популярни заради своите антибактериални и хипоалергенни свойства. Спалното бельо от бамбук е меко, леко и има отлична дишаемост.

Опции за памук

Това е един от класическите варианти за бельо, но е важно да изберете вида плат - те могат да бъдат много различни в зависимост от начина на тъкане на нишките. От това зависи плътността на спалното бельо и неговите тактилни характеристики.

Най-популярният и евтин вариант е калико, той е издръжлив, здрав е и може да се пере. Тъкането на нишките е класическо – решетка. За лятото трябва да изберете тъкане, което не е твърде плътно.

Материалът ранфорс е най- екологичният материал, придобил популярност в целия свят. Памучните суровини за производството на това бельо се подлагат на многоетапно почистване, тъкането е диагонално. Материята е тънка и лека, но в същото време издръжлива. В тъкането на калико има 42 нишки на квадратен сантиметър, в ранфорс - 57. Ленът изглежда по-ярък, с ясен и богат модел.

Спално бельо топ 7 съвета при покупка

Полезни съвети

Изберете спално бельо с чаршафи с ластик  – те прилягат стабилно към матрака, предотвратявайки разместване и гънки, които могат да създадат дискомфорт по време на сън.

За горещите летни нощи е по-добре да изберете само плик за завивка, без да пъхате одеяло. Това ви позволява да поддържате оптимална телесна температура и да избегнете прегряване.

Леките кувертюри от памук или лен са отличен избор за лятото. Те осигуряват допълнителен слой комфорт без прегряване и ви позволяват да регулирате телесната си температура.

Цветът е важен!

Светлите цветове като бяло, бежово, светло синьо и пастелни спомагат за визуалното охлаждане на помещението и създават атмосфера на лекота и свежест.

Цветовете на природата като зелено, маслинено и други естествени нюанси създават усещане за хармония и спокойствие. Те насърчават релаксацията и могат да имат положителен ефект върху психологическото благосъстояние, насърчавайки по-дълбок и по-спокоен сън.

Използването на ярки акценти в декора на спалното бельо може да добави лятно усещане и да оживи интериора на вашата спалня.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес