Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как битката при Трафалгар спира Наполеон да завладее Великобритания

16 септември 2024, 17:13 часа

Днес най-популярният площад в Лондон носи името “Трафалгар”. На него се издига колона, завършваща със статуя на адмирал Нелсън. Тя е висока 50,3 м и по време на Втората световна война е била цел на нацистките военновъздушни сили. Хитлер искал статуята да бъде взривена, за да покаже по този начин немското надмощие над Великобритания.

Къде е Трафалгар?

Трафалгар е нос в Югозападна Испания, провинция Кадис. Намира се на брега на Атлантическия океан, северозападно от Гибралтарския проток. Името на носа е от арабски произход, със съвременно произношение на изменения израз Тарф ал-Гарб, което означава “Западен нос”.

Битката при Трафалгар

Битката при Трафалгар се състои на 21 октомври 1805 г. и е най-важната морска битка през Наполеоновите войни. В нея един срещу друг се изправят комбинираните френски и испански флоти срещу британския кралски флот, воден от вицеадмирал Хорейшо Нелсън.
По това време Франция на Наполеон Бонапарт е доминиращата европейска сила, а френският флот е в своя възход. Наполеон има планове да нахлуе във Великобритания, но първо трябва да си осигури контрол над Ламанша. За да постигне това, той нарежда на френския и испанския флот да се обединят и да предизвикат британското военноморско надмощие. Легендарният адмирал и до днес се смята за един от най-големите британски, герои.
Победата на адмирал Нелсън в битката при Трафалгар поставя край на мечтата на Наполеон да завладее Великобритания и бележи началото на века на британското морско господство.

Кой е вицеадмирал Нелсън

Хорейшо Нелсън е роден през 1758 г. Баща му е пастор, а майка му е от благороден род. Тя умира рано и Хорейшо моли вуйчо си, който е морски офицер, да го вземе в своите плавания. Когато момчето е само на 12 години, вуйчото става командир и се съгласява. Мичман Нелсън се подготвя за славна кариера. Условията във флота са ужасни, а момчето е крехко и слабо. Освен това, страда от морска болест.
Хорейшо е още дете, когато вуйчо му го включва в експедицията, която опитва да стигне до Индия през Северния океан. Пътуването е неуспешно, но той се проявява - когато корабът е заклещен в ледове, скача зад борда и подгонва бяла мечка. Капитанът пита защо се излага на такава опасност, а момчето отговаря “Сър, исках да занеса кожата на баща си”.
И все пак Нелсън стига до Индия, но като моряк в Източноиндийската компания. През 1775 г. участва в първата си битка. Разболява се от малария и се връща в Англия. Когато е на 19 години, получава званието лейтенант и заминава за Ямайка. 

Нелсън прекарва в Карибите няколко години, командва кораби, участва в битки, на моменти се държи като пират, плячкосва американски, френски и испански кораби. След поредно пътуване, докато е на остров Невис, среща красивата вдовица Франсис Нисбет, за която се жени и се връща в Англия. Отдава се на спокоен семеен живот, но за кратко.
Франция обявява война на британците и Нелсън става капитан на кораба “Агамемнон” - модерно съоръжение с 64 оръдия на борда. През следващите години винаги е на предна линия в британските морски успехи в Средиземно море и Атлантика. С “Агамемнон” Нелсън участва в превземането на Корсика и битката при Калви, където губи едното си око. По-късно губи и дясната си ръка при Санта Круз де Тенерифе, но печели велика победа над флотата на Наполеон в битката при Нил, Египет.
След тази победа Нелсън затвърждава морското превъзходство на британците над френската флота.

През 1801 г. Наполеон готви поредната инвазия. Нелсън получава задача да брани Ламанша, но във войната на континента се намесват Руската империя и Австро-Унгария, затова Бонапарт забавя плановете си. Той иска френската флота, която е основно в Кадис, да му помага в Средиземно море и я прехвърля към Тулон. На пътя, обаче, е флотата на Нелсън. Застанал на мостика на флагмана “Виктория” Нелсън подава прочутия сигнал: “Англия очаква всеки мъж да изпълни дълга си” и наистина побеждава.

Нелсън плаща за тази велика победа с живота си. Вместо да го погребат в морето като истински адмирал, неговите хора спазват завещанието му и след 3 месеца връщат тялото му в Лондон. За да се съхрани тялото през това време, го поставят в голяма бъчва, която пълнят с бренди, камфор и смирна.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес