Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Александър Македонски развързал Гордиевия възел?

09 юни 2024, 10:13 часа

Гордиевият възел символизира неразрешима и привидно невъзможна ситуация за справяне ситуация. Легендата за този възел се свързва с един от най-великите древни пълководци – Александър Македонски. Как Александър успява да се справи с този неразвързващ се възел? Открийте в следващите редове.

Какво е Гордиевият възел

Гордиевият възел е древна легенда, свързана с племето на фригийците, които дълго време скитали из Балканите и Мала Азия. След продължително странстване, те се чудели кого да изберат за цар. Решили да се допитат до оракула на Зевс. Той им казал, че първият човек, когото срещнат след като напуснат храма, трябва да бъде техният цар.

Фригийците излезли от храма и по пътя срещнали човек, който карал волска кола. Следвайки съвета на оракула, те го избрали за свой цар. Името му било Гордий. В знак на благодарност към оракула, той подарил колесницата си на храма. Но я завързал с толкова сложен възел, който бил невъзможен за развързване.

Оракулът на Зевс предсказал, че който успее да развърже този възел, ще стане владетел на света.

Как Александър Велики се справя с незъзможната задача

Когато Александър Македонски се сблъсква с Гордиевия възел, той вече е постигнал значителни успехи. Утвърдил е своето превъзходство над Дарий и е на прага да превземе огромната Персийска империя. Затова Александър се отбива в храма на Зевс, където чува за пророчеството. Разбира се, той вярва, че е този владетел на света. Опитва се по различни начини да развърже възела, но без успех. Накрая, в пристъп на гняв, той изважда меча си и разрязва Гордиевия възел, като по този начин изпълнява пророчеството на оракула.

Защо Александър постъпва така

Според гореспоменатото обяснение, Александър Македонски разрязва възела в пристъп на гняв, но това изглежда прекалено пресилено. Истинската причина най-вероятно е далеч по-дълбока. Пълководецът се нуждае от символика, която да вдъхнови подчинените му народи да станат част от неговата нова империя. Ако не успее да разреже възела, този момент ще бъде използван от неговите противници и ще накърни ореола му на избраник на съдбата.

В днешно време Гордиевият възел символизира заплетена и неразрешима ситуация. Примерът с Александър Велики ни напомня, че трябва да мислим по начин, извън общоприетите норми. Всеки проблем има своето решение. Просто трябва да го разгледаме от различни перспективи, за да намерим ефективно решение. Често това ще ни насочи към пътя на успеха.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес