Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кафе след ядене - вредно или полезно?

10 октомври 2024, 14:00 часа

След обяд или вкусна вечеря кафето се е превърнало не просто в напитка, а в своеобразен ритуал. Въпреки това, навикът да се пие кафе след хранене може да има негативни последици за здравето.

Ето мнението на ендокринолога, доктор на медицинските науки Зухра Павлова. https://super.ru/a/21942

Защо не бива да се пие кафе непосредствено след хранене?

Още: Много опасно: Ето с какво не трябва да се комбинира кафето

За да преодолеят следобедната умора и сънливост, много хора изпиват веднага след хранене чашка кафе. На пръв поглед така се ободряват - но този навик в действителност не е полезен за тяхното здраве.

Пиенето на кафе непосредствено след хранене може да попречи на усвояването на хранителните вещества. Съдържащият се в напитката танин възпрепятства и забавя в стомаха усвояването на желязото. Той свързва желязото от растителни храни като зеленчуци и плодове по такъв начин, че то се извежда от организма, без да бъде използвано. По тази причина хора, които имат вече диагностициран дефицит на желязо или са податливи на него, не бива след хранене да пият кафе.

Кога може да пиете кафе?

Препоръчително е да се изчака 30 минути до 1 час след хранене, преди да пиете кафе. Това дава на организма достатъчен интервал за смилане на храната и за най-добро усвояване на всичките съдържащи се в нея полезни хранителни вещества. Твърде бързото и ранно пиене на кафе след яденето влияе негативно и предизвиква неприятни симптоми от типа на киселини.

Още: Лекар: Пийте кафето с тази подправка, тя разрежда кръвта и укрепва имунитета

Защо италианците след хранене пият еспресо ?

В Италия е обичайно след ядене да се консумира еспресо. Причините за това са не само традицията и удоволствието, но и фактът, че кафето подпомага храносмилането. Стимулиращият ефект и силният вкус на еспресото намаляват чувството за тежест след обилно хранене.

Обаче тази напитка, подобно на други, които съдържат кофеин и танин, свързва голямо количество полезни вещества от храната и пречи на усвояването им - преди всичко желязо, калций и магнезий. Затова лекарят препоръчва на любителите на ободряващата напитка да я пият час преди хранене (и в никакъв случай по време на него).

Като цяло учените отдавна са го реабилитирали и са установили, че в малки количества (и най-важното: в точния момент!) то не само не е вредно, но е полезно за поддържане на здравето и младостта. Самата д-р Павлова признава, че кафето й помага да „забави развитието на главоболие“.

Още: Лекар: Вместо кафе пийте тази напитка ведна след ставане от сън, здравен съвет за деня, 6 октомври

Полезните свойства на кафето още са, че има жлъчкогонен ефект, ускорява метаболизма и намалява апетита. Кофеинът рязко повишава киселинността на стомашния сок.

Препоръчително е да пиете кафе не на празен стомах, а известно време след хранене, понеже то съдържа антинутриенти, които действително могат да попречат на усвояването на някои полезни вещества от храната. Антинутриентите са натурални съединения, които ограничават усвояването на полезните хранителни вещества: някои витамини, магнезий, калций, цинк, желязо. Но не трябва да се страхувате от това; антинутриенти се намират в много растителни храни, например пълнозърнести храни, семена, бобови растения и чай. Някои антинутриенти, за съжаление, блокират усвояването на витамини от група В; затова е по-добре да пиете кафе известно време след хранене. Някои загуби се компенсират от организма с други полезни вещества, съдържащи се в тези продукти. Така, че пиенето на кафе в препоръчителните количества няма да навреди на любителите на напитката.

Кафе може да пият хората, които се борят с наднорменото тегло - ако няма съпътстваща хипертония, проблеми със стомаха, щитовидната жлеза или нервната система.

За безопасна доза се счита до 300 милиграма кофеин, тоест две до три чашки на ден при липса на противопоказания. Прекаляването с кафето обаче повишава нивата на тревожност, причинява безсъние, има дехидратиращ ефект върху организма и води до пристрастяване.

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес