Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

26 април 2024, 19:11 часа

Както е добре известно, желязото е основен минерал за здравето на човешкия организъм. Неговата основна функция е да пренася кислород чрез кръвта. Затова недостигът му може да бъде много вреден и понякога да предизвиква анемия. В този смисъл консумацията на храни, богати на желязо, е най-добрият начин за предотвратяване на подобно неблагоприятно развитие на нещата. Листата на червеното цвекло са точно такава храна.

Д-р Наталия Белари ни обяснява тук за ползата от тях. 

Контрол на кръвната захар

Излишната кръвна захар в човешкия организъм може да причини диабет и затлъстяване. Ето защо е необходимо степента на кръвната захар да се поддържа под контрол. Листата от червено цвекло може да помогнат в това отношение, тъй като са с нисък гликемичен индекс и ниско съдържание на калории.

Укрепване на имунитета

При това те съдържат изобилие от витамин С (аскорбинова киселина). С естествено противовъзпалителните си свойства той подсилва защитното действие на имунната система, тоест, общия имунитет на организма.

Здравословно въздействие върху зрението

Листата на червеното цвекло са богати и на витамин А, който предпазва от възпаления очите и е необходимо за тяхното здраве. Затова храните, богати на витамин А, помагат за защита на зрението ви и може да предотвратят проблеми, свързани с него.

Ако пием всеки ден сок от червено цвекло – ето как ще ни помогне

Силни и здрави кости

Освен желязото, друг минерал, присъстващ в листата на червеното цвекло, е калцият. Той е от съществено значение за доброто здраве на костите, като осигурява тяхната стабилност и устойчивост. Така може да се предотвратят заболявания като остеопороза – състояние, при което костите стават крехки и чупливи.

Защита на черния дроб

Проучване на UNICAMP - Държавния университет в град Кампинас, Бразилия, демонстрира, че листата от червено цвекло спомагат за предотвратяване на чернодробна стеатоза - вредно състояние, което представлява натрупване на мазнини в черния дроб.

По принцип, червеното цвекло има характерен сладък вкус, понякога дори определян като „земен“. Малко хора знаят, че този понякога непривлекателно изглеждащ грудков корен и неговите листа са истинска съкровищница на хранителни вещества от съществено значение за балансираното и здравословно хранене.

По принцип, има 3 вида цвекло: бяло (използвано в Европа за производство на захар и етанол), оранжево или жълтеникаво (отглеждано за храна на животни) и трапезно (тъмночервено, използвано за готвене).

Цвеклото е с ниско съдържание на калории и много вода. Всеки 100 грама от него съдържат 2,6 г фибри и хранителни вещества. Да бъде консумирано сурово е най-добрият начин да се възползваме максимално от неговите хранителни вещества – затова можем спокойно да го използваме в салати и сокове. Ако искаме да го сготвим, то може да бъде варено, печено или на скара, да се използва в супи, пюрета или като гарнитура към основни ястия. В резултат на нарастващото търсене на разнообразни и здравословни хранителни менюта много хлебопекарни дори го включват в рецепти за хляб.

Защо трябва да ядете повече цвекло? Всеки трябва да го знае!

Ако забележите червено цвекло, изложено за продажба заедно с листата, знайте, че те също са годни за консумация и са подобни на спанака. По-малките са подходящи за салати, а по-зрелите – варени за гарнитура.

Ежедневният прием на зеленчуци като цвекло е част от здравословния начин на живот и е полезен за вашето здраве. Консумацията му помага за намаляване на риска от диабет,на сърдечно-съдови и онкологични заболявания, както и за контролиране на степента на холестерола. При това, то подобрява функционирането на храносмилателната система и помага за контролиране на теглото, тъй като повишава степента на засищане по време на хранене.

Средиземноморският тип диети препоръчва дневен прием на три до пет порции зеленчуци (една порция се равнява на две водни чаши сурови зеленчуци или една чаша варени).

Внимание! Статията е само за информация и общи сведения. По въпросите, третирани в нея, се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес