Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изобретения, които използваме не по предназначение

06 май 2022, 18:05 часа

Има редица предмети и символи, които днес използваме навсякъде, но никой не подозира, че първоначалното им предназначение е било съвсем различно.

1. Виагра. Целта на разработването на това лекарство била да се лекуват сърдечно-съдови патологии, като се подобри кръвообръщението в сърцето. Замисълът бил да се предписва при коронарна болест, тъй като лекарството трябвало да разширява кръвоносните съдове, да подобрява притока на кръв и по този начин да стане добра профилактика на инфаркт на миокарда. Но учените, работещи върху лекарството, били разочаровани. Активното вещество силденафил не оказвало достатъчно въздействие върху сърцето. За да постигне търсения ефект, пациентът трябвало да приема препарата четири или дори пет пъти на ден. При това, имало очевидни странични ефекти. Те се проявявали под формата на мускулна болка и ерекция. В резултат страничният ефект станал основен.

2. Високите токчета. Почти всяка жена има обувки с високи токчета в гардероба си. Но първоначално токовете присъствали само на мъжките обувки – с тях е по-удобно да се язди кон. Благодарение на тока стъпалото се застопорявало по-добре в стремето.

За първи път нещо подобно на съвременните токове се появява в Древна Гърция. Тогавашните театрални актьори правели подметките си от корк и дърво, за да станат визуално няколко сантиметра по-високи. Значението на героя в пиесата зависело и от височината на токовете. Постепенно този елемент започнал да се появява и на дамските обувки – а днес високите токчета са един от символите на женската елегантност.

3. Опаковката с „мехурчета“. Добре познатата мехурчеста обвивка е отличен начин за опаковане на различни предмети. Но нейното първоначално предназначение било различно: тя трябвало да служи като завеса. През 1957 г. Марк Шван и Алфред Филдинг решили да направят полиетиленови завеси за окачване в банята. Изобретението не било успешно. Вторият вариант, който предложили изобретателите, бил за покриване на оранжерии (фолиото добре задържа топлината). И тук се провалили.

Тогава компютърната фирма IBM започнала да използва материала при опаковки на продукцията си. По време на транспортирането всички компютри пристигали невредими. Оттогава уникалната „мехурчеста опаковка“ се използва навсякъде. Да не говорим, че всички обичат да пукат балончетата.

4. Аспартам. Популярният подсладител бил създаден напълно случайно. През 1965 г. Джеймс Шлатер работел върху синтеза на хормон, наречен гастрин, с цел да лекува гастрит и стомашни язви. След като получил междинно вещество, ученият случайно облизал пръста си и установил, че веществото има сладък вкус. Така се получил подсладител, който днес често се използва от хора с диабет.

5. Ръкостискането. Този жест не може да се нарече изобретение, но е добър и положителен символ. В началото ръкуването имало съвсем различно значение. Както знаем, в рицарските времена основните оръжия били кинжали, мечове и ножове. Всеки благородник винаги можел да ги носи със себе си. За да демонстрира приятелски намерения, рицарят протягал отворена длан. Така той показвал, че не държи оръжие. За проверка било позволено да се опипа ръката до самия лакът. Също така партньорът имал право да разтърси ръката му, за да провери дали не крие оръжие в ръкава си.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес