Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненадващите ползи за здравето от балсамовия оцет

20 октомври 2024, 17:30 часа

Повечето хора смятат, че балсамовият оцет е просто съставка за салатен дресинг, но той е много повече от това. Ако вземете бутилка балсамов оцет от рафта в магазина за хранителни стоки, има голяма вероятност вкусът му да е кисел, защото не е направен по традиционния начин. Автентичният балсамов оцет е възникнал в италианските региони Модена и Емилия-Романя, и е сладък и сиропиран, а не с кисел вкус. 

Произведен от сладкия сок от прясно грозде, традиционният балсамов оцет абсорбира цвета и ароматите от дървените бъчви, в които отлежава, създавайки сладки нотки и консистенция, подобна на сироп. Освен това той носи ползи за здравето, които са по-големи от тези на другите видове оцет. Ето как да си набавите най-добрия балсамов оцет и да готвите с него, за да извлечете максимална полза от него. 

Предимства, които са общи за всички видове оцет

Още: Можете ли да приемате ябълков оцет по време на гладуване?

Всички видове оцет имат оцетна киселина, за която е доказано, че подобрява инсулиновата чувствителност и цялостното усещане за ситост. Когато добавяте нещо кисело към храната, то помага за омекотяването и разграждането ѝ, което подобрява цялостното храносмилане и усвояването на хранителните вещества.

Оцетът може да помогне и за управлението на кръвната захар. Той притъпява скоковете ѝ, което помага за предотвратяване на възпаленията и пристрастяването към захарта.

Какво прави балсамовият оцет за тялото ви?

Благодарение на ниския му гликемичен индекс, хората с диабет често могат да използват традиционния балсамов оцет, въпреки естествената му сладост. Отлежалият балсамов оцет има по-добър вкус, освен това, колкото по-дълго отлежава, толкова по-силен е антиоксидантният му капацитет и толкова по-голямо е количеството на полифенолите в него. 

Още: Вода с оцет на гладно - как влияе на кръвната захар

Традиционният балсамов оцет има по-високи нива на антиоксиданти от тези, които се съдържат в другите видове балсамов оцет. Също така, той е богат източник на ресвератрол, който помага за намаляване на окисляването на LDL холестерола. 

Добре е да включвате балсамов оцет в диетата си заради неговата противовъзпалителна, антиоксидантна и пробиотична активност. Имунитетът идва от червата, така че колкото повече добри бактерии имате, толкова по-добър е имунитетът ви.

Рецепти с балсамов оцет

Няма нищо лошо в това да накапете гъст балсамов оцет върху резенчета домати и прясна моцарела. Но има и много други начини да му се насладите. Заради по-гъстата му консистенция можете да го добавяте към салати, зеленчуци или източници на протеини. Използва се и в маринати и като добавка към супи към края на готвенето, за да придаде още по-приятен вкус. Оцетът е подходящ дори за десерти, например за обливане на ванилов сладолед с печени ягоди като алтернатива на горещия фъдж.

Още: Тези люти чушки с оцет и чесън в буркан са любими на много българи

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес