Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изясниха как и къде трябва да се опипваме

29 октомври 2015, 13:00 часа

Учени от Финландия и Великобритания изясниха кои части от тялото на мъже и жени от различни европейски страни се смятат за допустими за докосване, включително от страна на роднини и непознати. Резултатите от изследването са представени в сп. PNAS.

Специалистите се допитали до повече от 1300 доброволци от Великобритания, Финландия, Франция, Италия и Русия да заградят на схематично изображение на тялото тези области, където биха позволили на друг човек да ги докосне. Всеки от доброволците нарисувал "карта на докосването" за своя партньор (мъж или жена), за родителите си, братята и сестрите, чичото и лелята, познати и непознати от двата пола.

Както станало ясно, че колкото по-близки са отношенията, толкова по-малко забрани има за докосване. Ерогенните зони, естествено, са позволени само на половия партньор. Жените смятат за забранени практически всички участъци от тялото си за непознати мъже. Но за учудване на учените мъжете били готови за докосване до всяка част от тялото си от страна на жени, дори непознати.

Международните различия в допустимостта на докосванията се оказали минимални. Учените обърнали внимание само на това, че британците по-малко от другите харесват някой да ги докосва. Руснаците пък са свикнали на по-сдържани и ограничени телесни контакти (тоест по-малко докосвания във всекидневните взаимодействия).

"Получените резултати говорят за това, че докосването е важно средство за поддържане на социалните връзки. Устройството на картата на осезателното пространство ясно зависи от удоволствието, което доставя докосването – колкото по-приятни са докосванията до някоя част на тялото, толкова повече ограничаваме другите хора в достъпа до нея", отбелязва съавторът на статията Юлия Сувилехто.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес