Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия не е родина на пастата - ето коя е!

03 август 2023, 09:44 часа

Пионерите на пастата, кои са те? Китай или Италия, юфка или паста, нека да разберем заедно.

Знаете ли, че първата юфка на планетата са приготвени в Китай? Това, между другото, е научен факт. През 2005 г. в заливната низина на река Яндзъ е открита глинена купа с фосилизирани юфка. Според експерти най-старата юфка са били жълтеникави на цвят, доста тънки и дълги, възможно е да са направени от яйца.

За определяне на възрастта на находката е използван методът на радиовъглероден анализ, който днес се счита за най-точен. Така че срокът на годност на тази рядкост е изтекъл преди четири хиляди години.

Интригуващата история на пастата

Никой досега не се е радвал толкова на ястие с изтекъл срок на годност, колкото археолозите на Поднебесната империя, защото тази находка официално потвърди първенството на Китай в дългогодишния спор за родината на пастата.

Въпреки това спорът за титлата на откривателите на юфка все още не е приключил. Поне в това са сигурни италианците - старите съперници на китайците.

Докато археолозите от Апенинския полуостров мълчат, Италия храни всички до насита с легенди за паста. Според една от тях малко момиченце се смята за изобретател на пастата, което уж изваяло дълги тръби от тесто и ги окачило да изсъхнат на въже за пране. Когато баща й видял това, той възкликнал: „О, макарони!“, което на италиански означава „о, колко е сладко“. Така се появило името.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес