Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Името на кой български владетел е носил град Монтана

23 септември 2024, 19:07 часа

Един от най-интересните етапи от миналото на град Монтана е свързан с времето, когато градът е носил името на българския княз Фердинанд. В края на XIX век Кутловица, както се е наричало селището тогава, получава ново име в чест на монарха, впечатлен от жителите и атмосферата на това място.

Какво е предишното име на Тополовград

Как Кутловица става Фердинанд?

През 1887 година, когато княз Фердинанд стъпва на българска земя, за да заеме трона, той обикаля много от големите български градове – от Видин и Козлодуй през Русе и Велико Търново, до Казанлък и София. Във всеки град е посрещнат с огромен ентусиазъм и тържествени церемонии. Според историческите извори, по време на една от тези визити той минава и през Кутловица, където е посрещнат топло от местното население.

княз Фердинанд

Впечатлен от будния дух на хората и от богатите културни традиции на селището, Фердинанд решава да даде името си на Кутловица. Селището официално е преименувано на Фердинанд през 1891 година, когато е открита и железопътната гара – събитие, на което лично присъства князът. Според преданията, кметът Генчо Георгиев посреща Фердинанд с голяма трапеза, а жителите на града го впечатляват с образованието и културата си. Въпреки оскъдната информация за точните обстоятелства, преименуването на селището на името на княза безспорно допринася за превръщането му в град.

Неврокоп - старото име на кой наш град е?

Имената на Монтана през вековете

Историята на Монтана е изпълнена с различни имена, които отразяват епохите и народите, преминавали през тези земи. Най-древното име на града е Монтанезиум, дадено от римляните, които са обитавали района. След тяхното оттегляне славяните заселват региона и го наричат Кутловица, име, което се запазва до края на XIX век. Преименуването на града на Фердинанд става ключов момент в неговото развитие и продължава до 1945 година, когато е преименуван на Михайловград. Името Монтана, което градът носи днес, е избрано след промените през 1990-те години.

Историята на Монтана е пълна с преходи и преобразувания. Периодът, когато градът носи името на княз Фердинанд, остава като една от най-интересните глави в миналото му, символизирайки връзката между града и неговия владетел. Това име не само носи престиж и значимост, но е и свидетелство за възхищението на Фердинанд към жителите на Кутловица – хора, чиито дух и култура оставят траен отпечатък в историята на този български град.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес