Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли отровни паяци в България?

15 май 2024, 17:00 часа

В България има два вида отровни паяци: паякът-кръстоносец - Araneus diadematus, и черният отровен паяк или каракурт - Latrodectus tredecimguttatus.

От двата вида кръстоносецът е по-безобидният. Той не напада хора и ако се случи да ухапе, то е само, защото се е почувствал притиснат в безизходно положение. Последиците от отровата му са болка, зачервяване, подуване в ухапаното място, което продължава до 18-20 дни.

Доста по-сериозно е ухапването от каракурта, който е смятан за най-отровния паяк в цяла Евразия. В България се среща в южните региони, Странджа и Сакар.

Д-р Константин Парфьонов обяснява за последиците от ухапване на каракурт. 

Какво е характерно? Появяват се мъчителни мускулни болки – най-често в кръста, корема, гърдите. Мускулите стават напрегнати, сякаш сковани. Температурата се повишава, започва виене на свят, гадене и повръщане. Отбелязва се повърхностно дишане, зениците се стесняват, очите кръвясват, лицето посинява. Ухапаният изпитва силен страх от смъртта, лицето му е изкривено в болка и паника, от очите му текат сълзи, изпотява се обилно.

Този комплекс от симптоми се нарича латродектично лице (Facie latrodectismica) и е характерен специално за ухапване от каракурт. По-късно се появява червен обрив по кожата. Това състояние продължава 3-5 дни. При навременно лечение и използване на серум, възстановяването настъпваза 2-3 седмици. Но в особено тежки случаи изходът може да е летален в рамките на 1-2 дни.

Как се разпознава ухапването от паяк?

Само женските паяци са опасни за хората и селскостопанските животни. Ухапванията им може да бъдат фатални дори за големи животни като камила или кон. Най-отровни са от юни до септември. Мъжкият също е отровен, но не представлява опасност за хората, тъй като просто не може да пробие човешката кожа – размерите му са само 3-5 мм. Каракуртът обикновено ухапва човек или животно в момента на внезапен контакт, когато е притиснат или безпокоят ловната му мрежа.

Гнездото на каракурта обикновено се състои от растения, сплетени в мрежа; по-рядко паяците използват дупки на гризачи и други подходящи места за тази цел. В градски условия каракурт може дори да живее на балкон, отрупан с вещи, в навеси, гаражи и тоалетни. Характерна особеност на женския каракурт е, че обича да тъче мрежи около дупки, създадени от хора или животни.

Не трябва да хвърляте дрехите си на земята. Внимателно оглеждайте сенчестите места, където възнамерявате да легнете. Също затваряйте плътно прозорците, вратите на колите и палатките и винаги оглеждайте обувките си, преди да ги обуете. Може да стъпите върху каракурт или да го хванете случайно с ръка, докато плевите или берете цветя.

Знаете ли колко крака има паякът

Тъй като каракуртът е активен през нощта, той може да пропълзи в леглото. Представлява най-сериозна опасност именно когато ухапе спящ човек, който случайно го смачка или докосне.

Какво да направите, ако сте ухапани от каракурт?

1. Незабавно изстискайте отровата. Твърди се също, че бързото обгаряне с кибрит или запалка може да неутрализира по-голямата част от нея.

2. Изплакнете раната със слаб алкохол, водороден прекис или калиев перманганат.

3. Поставете студен компрес, лед или метал върху раната, за да охладите мястото на ухапване. Това ще забави разпространението на отровата.

4. Фиксирайте ухапания крайник в неподвижно положение (но не го стягайте с турникет!).

5. Вземете болкоуспокояващи и успокоителни.

При извършване на селскостопанска работа, например събиране на сено или суха трева, подреждане на купчина дърва за огрев и др., трябва да се носят работни ръкавици, затворени обувки и подходящо облекло с дълги ръкави. Когато сте на почивка в гората или близо до вода, трябва да се пазите от развалини на постройки и не ходете боси по тревата!

Внимание! Статията е само за информация. Не прилагайте самолечение и търсете винаги медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес