Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли опасност, ако одраскате бенка

23 септември 2024, 06:00 часа

Твърди се, че травмата върху бенка може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително рак на кожата. Вярно ли е това и какво е важно да се направи при нараняване на бенка?

Още: Естествени средства за справяне с есенното главоболие

Отговор от експерт:

Доста често към мен се обръщат пациенти с молба да премахна едно или друго образувание на повърхността на кожата. Най-популярните области: при мъжете - шията, при жените - областта на носене на сутиен (гърба, раменете). Бельото е една от основните причини за триене на бенки (невуси). На второ място са бенките, ударени от накити, след това - ноктите или кърпата след душ. След такива невнимателни действия бенката може да започне да кърви и е по-добре да не допускате това.

Факт е, че бенките имат специално кръвоснабдяване. Именно поради това дори най-малката рана, драскотина може да доведе до това, тя ще започне да кърви, а процесът на заздравяване ще бъде доста дълъг.

Важно е също така да се знае, че бенките не образуват обикновени клетки на епидермиса, а атипични, които под определено влияние могат да се превърнат в ракови. Всички бенки могат да бъдат отнесени към доброкачествените образувания, които при определени условия (напр. термично въздействие - тен) имат потенциала да се трансформират.

Трансформация на бенките може да настъпи и ако те постоянно се увреждат, например когато верижка на врата постоянно търка един от невусите. При мъжете една от най-травмиращите зони е лицето: най-често те се увреждат поради редовно небрежно бръснене. Но има и други случаи. При един пациент травмирането на бенката се дължи на желанието за поставяне на очила на носа, което води до нейното „прераждане“ - появата на метастази.

Сред пациентите съществува мнение, че отстраняването на бенката може да бъде фатално. Причините за този мит са неизвестни на медицината, но поради съществуването му много хора ходят с години с травмирани и/или периодично кървящи бенки, вместо да ги отстранят - което е много по-целесъобразно и безопасно.

Бенките могат да бъдат отстранени с помощта на лазер, коагулатор. Бенките се изрязват и зашиват и по хирургичен път. Методът на отстраняване се избира от лекар, който трябва да вземе предвид местоположението на невуса, неговия размер и други параметри. С бенките не може да се шегувате! Дори и да не е на травматично място, тя трябва да бъде обгрижвана.

Още: Направи си сам: Спрей с етерично масло за облекчаване на досадните есенни алергии

Друг признак, който сигнализира, че бенката трябва да бъде отстранена, е когато прокарате ръка по повърхността на кожата и усетите подутина на мястото на бенката. Такава изпъкнала бенка се нуждае от редовно наблюдение и отстраняване, тъй като й е присъщо да се изроди в злокачествено образувание. За бенките, които не усещате, когато прекарате ръка по тях, не можете да се притеснявате.

Бенките трябва да се отстраняват само в медицинско заведение. Сами, вкъщи, не можете да го направите. Ето защо те трябва да бъдат отстранени изключително от специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес