Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли глутен в овесените ядки?

16 май 2023, 13:44 часа

Овесът е зърнена култура с много интересни хранителни свойства, много полезна храна за здравето и с голям енергиен принос. Поради тази причина присъства в много видове диети, но при консумацията му възникват някои съмнения. Една от тях е връзката му с глутена, тъй като не е ясно дали той присъства в състава му. И то е, че въпреки многото ползи от овеса, не всеки може да го яде в големи количества. Болните от целиакия трябва да бъдат особено внимателни заради глутена. Но наистина ли тази зърнена култура съдържа глутен?

Реклама

Ето мнението на д-р Карла Леал

Какво е глутен?

Глутенът е протеин, съдържащ се в семената на някои зърнени култури като ечемик, пшеница, лимец, ръж, тритикале и някои сортове овес. Съдържащите глутен житни зърна също са съставени от нишесте, трици или зародиш, които, извлечени чрез технологичен процес и изчерпателен контрол, могат да се използват като съставки в безглутенови храни. Глутенът до голяма степен е отговорен за еластичността, присъстваща в брашненото тесто, придавайки мекост и консистенция на хляба и другите печива. Ето защо е високо ценен в храната, тъй като има сгъстяваща сила.

Проблемът с глутена е, че много хора не могат да го усвоят напълно. След поглъщането му той произвежда протеинови фрагменти, които активират цялата имунна система и тя ги фиксира като токсични. Поради това активиране се задейства нежелана реакция в тялото.

7 ползи от спирането на глутена

Има ли глутен в овеса или не?

Технически овесът е зърнена култура без глутен. Но той съдържа авенини - протеини, които по принцип се понасят добре от повечето хора с целиакия. Въпреки това, напоследък беше открито, че авенините могат да причинят симптоми, подобни на тези, причинени от поглъщането на глутен при целиакия.

Авенините са концентрирани в по-малък процент (между 10 и 15% от общия протеин) в овесения глутен, сравнен с пшеничния (80-85%). Реакцията, предизвикана от поглъщането на овес в големи количества при пациенти с целиакия, е по-малко от 1% - но също така трябва да се отбележи, че авенините могат да генерират токсични компоненти за пациенти с целиакия, ако поемат овес в непропорционални количества. Въпреки всичко, овесените ядки се препоръчват в безглутенова диета заради многобройните си хранителни ползи, тъй като другите зърнени култури не съдържат всички хранителни вещества, които овесът съдържа. Тази храна се предлага на пазара в много европейски страни с много ниски нива на глутен.

С какво може да заменим продуктите, съдържащи глутен?

Поради тази причина овесът може да се въведе в безглутеновите диети, но винаги в малки количества и постепенно. Препоръчителният дневен максимум е половин чаша овесени ядки, което е около 50 или 70 грама на ден. И ако се чудите дали овесеното мляко има глутен, посочваме, че, както споменахме, овесът не е напълно без глутен поради протеина, наречен авенин - затова винаги трябва да гледате етикета и хранителните вещества, с които е продуктът произведени.

Има ли безопасен овес без глутен?

Да, има безопасен овес без глутен, но единственият начин да се гарантира това, е по време на отглеждане в ниви, които не се използват за отглеждане на култури с глутен. В допълнение, той се транспортира в напълно безглутенови камиони и се обработва в безглутеново оборудване.

Както в супермаркетите, така и в други магазини със специализирани храни, трябва да проверите дали опаковката на овесените ядки съдържа безглутенов сертификат – защото има овесени напитки, овесени ядки, овесено брашно, хляб без глутен, зърнени храни без глутен и т. н.

Внимание! Статията представя само информация без медицински инструкции. Обръщайте се винаги към медик-диетолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес