Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хремата не е безобидна, лекувайте я

24 февруари 2022, 22:15 часа

Медицинското наименование на хремата е ринит. То е привидно безопасно състояние, на което много хора не обръщат подобаващо внимание, търпят хремата цяла зима, считайки, че тя е нормална в студения сезон и не представлява сериозен здравословен проблем. Те обаче грешат. Оставена нелекувана, хремата може да доведе до редица усложнения и неприятни симптоми, както и до трайни хронични заболявания. Вижте какви:

  • Нелекуваната хрема лесно може да се хронифицира. Превърнала се в хронична, тя причинява нещо повече от просто кихане, течащ или запушен нос, а именно плътни секрети, гной и неприятна миризма. Когато не лекувате хремата, оставяте имунната система да се справя сама непрекъснато с причинителя, което я изтощава. Спадът на имунната система става входна врата за много други заболявания, които могат да бъдат сериозно опасни за здравето. Нещо повече – наличието на инфекция в организма усложнява други налични хронични заболявания и влошава качеството на живот на пациентите.
  • Хремата, причинена от бактерии, оставена нелекувана, води до атрофичен хроничен ринит, който е неприятно болестно състояние, хронично и трудно поддаващо се на лечение. Увеличава се чувствителността към прах, миризми, препарати.
  • Нелекуваната хрема може да доведе до тежко главоболие, причинено от усложнение на хремата – синуит, отит. Синузитът е възпаление на околоносните кухини и той може да бъде както тежък, така и опасен за здравето. Отитът също е опасен и болезнен. Добре е хремата да бъде овладяна, преди да засегне синусите или ушите на пациента, което би затруднило лечението. Синуитите причиняват заглъхване на ушите, тежест и болка в челото, главата или зъбите в зависимост от засегнатите синуси, загуба на обоняние, трудно дишане с носа особено в легнало състояние, което нарушава и качеството на съня, обилни секрети. Лигавицата на синусите е задебелена, отворите на синусите към носа – стеснени, като всичко това затруднява дренажа на секрети и причинява тежки оплаквания при пациента. Лечението на инфекция на синусите изисква много повече време, медикаменти и търпение от лечението на хрема. Това налага да се взимат адекватни мерки при наличие на хрема, за да не се допуснат усложнения.

УНГ специалистите съветват да се търси лекарска помощ при хрема, продължаваща повече от седмица и да не се прибягва до самолечение. Те предупреждават, че е възможно хремата да се дължи и на алергия. В този случаи лечението с антибактериали и противовъзпалителни средства ще се окаже неадекватно. Единствено навременната консултация и правилото лечение могат да помогнат за овладяване на симптомите и за недопускане на усложнения.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес