Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хранене според кръвната група AB – какво трябва да знаем?

29 септември 2024, 12:30 часа

Въпреки че много от тенденциите в храненето, хранителните добавки и козметиката, обещаващи чудодейно отслабване и постигане за броени дни на фигура, сравнима с тази на модел, се оказаха рекламни трикове, силно преувеличени или просто откровени лъжи, някои нашумели диети все пак наистина работят. Те се опират на научни изследвания и на медицината, което ги прави не само по-сигурни, безопасни за здравето и ефективни, но и заслужаващи повече  доверие да ги изпробваме при необходимост. И тъй като диета означава не само ограничаване на приети калории и консумирани храни, но и здравословно хранене, пълноценно и съобразено с нуждите на организма, разбирането на принципите на диетите и изборът на полезен за здравето ни режим е от особена важност. И тъй като храненето е в основата на доброто здраве, при всички случаи е по-добре да се доверите на специалистите, на лекарите и учените за избора на хранене, отколкото на сочени за чудодейни препарати, на които единственото чудодейно в много случаи е само цената. Диетата според кръвната група се основава на изследвания и е дело на лице, което не е на „вие“ с медицината – лекарят натуропат Питър Дж. Д'Адамо, който издава през 1996 година своя книга по темата за хранене спрямо кръвната група, където твърди, че определени храни за всяка една кръвна група могат да намалят възпалението, да повишат енергията, да помогнат отслабването и да предотвратят различни заболявания. И макар да няма последващи изследвания по темата, които да потвърдят категорично, че тази диета работи за и при всички, е по-добре да се храните според кръвната група, отколкото с неизвестно какво съдържащи добавки, предлагани от непознати онлайн.

Хранене според кръвната група AB – защо работи според създателя си?

Ако се чудите как хранене според кръвната група AB, кръвна група А, кръвна група В и т.н. могат да бъдат работещо решение за постигането на тънка талия и отлично здраве, авторът на тази диета според кръвната група, има своето обяснение – Д'Адамо твърди, че антигените, открити в кръвта, определящи кръвната група, присъстват и в други части на тялото, както и в храносмилателния тракт. Така консумираните храни реагират химически с кръвната група, като подходящите за нея допринасят за здравето, а неподходящите са вредни. Авторът разглежда и кръвните групи на предците ни, като ги свързва с начина им на живот и хранене, за да прецени какво би било подходящо за трапезата на всяка една кръвна група:

Още: Вредно за децата: Какво трябва спешно да бъде ограничено от менюто на вашето дете

-          Първите хора, ловуващи и изхранващи се с месо, тоест с протеини, са имали кръвна група О, поради което авторът счита именно месото за подходящото за хората с тази кръвна група днес.

-          Хората с кръвна група А са произлезли от фермери, тоест те не са били ловци, не са се  хранили с толкова много месо, колкото с въглехидрати, поради което и Д’Адамо препоръчва диета с повече зеленчуци за притежателите на кръвна група А.

-          Хората с кръвна група В са еволюирали от номадски племена, консумиращи основно месо и млечни продукти, поради което на тях препоръчва храна, богата на мазнини, полезни за тях и лесни за усвояване от носителите на тази кръвна група.

 

Още: Храната като успокоително: 5 прости, но важни правила за хранене при стрес

Хранене според кръвната група AB – какво да консумирате и какво да избягвате?

Храните, които авторът препоръчва на хората с кръвна група АВ са тофу, морски дарове, млечни продукти и зелени зеленчуци. Храни, които следва да се избягват според Д'Адамо са кофеин, алкохол и пушени или сушени меса.

Предимства на диетата според кръвната група

Освен че почива на изследвания, проведени от медицинско лице, тази диета е полезна, защото при всички кръвни групи се наблюдават препоръки за хранене с чиста храна – плодове, зеленчуци, месо, млечни и се избягват преработени храни, пълни с оцветители, подобрители, консерванти, скрита захар. Подобен начин на хранене няма как да не бъде полезен за здравето и да не допринесе за него, дори да се храните с продукти, препоръчани за друга кръвна група, а не за вашата по погрешка. Диетата е и много по-пълноценна, а и безопасна в сравнение с кето диетата например, при която има риск за здравето, въпреки че се постигат отлични резултати относно килограмите.

Още: Какво се случва с червата след бургер и пържени картофи?

Недостатъци на диетата според кръвната група

Трябва да знаете коя е вашата кръвна група, за да изпробвате диетата, което е свързано с необходимост от време и средства, за да проверите това. Понякога режимът може да ви затрудни, ако не може да седнете на масата без месо например, а се окажете от кръвна група, за която се препоръчват зеленчуците на масата.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.webmd.com/diet/a-z/blood-type-diet

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес