Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората се мислят за прекалено добри

15 март 2017, 14:20 часа

98% от хората се възприемат като невероятни мили и добри, което няма никакво отношение с реалността. Това твърдят психолози от университета Голдсмит, Великобритания.

Онези, които смятат, че са прекрасни хора, обикновено са добре осигурени и са постигнали лично щастие. Те са по-освободени и успешни, но не и сговорчиви, отбелязват експертите.

Учените се стигнали до извода, че 50% от доброволците, участвали в експеримента им, са си присвоили втория най-висок показател в рейтинга „приятен човек.“ А всъщност са набрали много малко точки по фактора „сговорчивост“.

За добри хора се смятали онези, които упътвали някого, придържали вратата, отстъпвали място на възрастни и бременни жени. Двама от всеки трима участници заявявали участие и в благотворителни акции. Но 73% от участниците преставали да бъдат мили и добри, когато се сблъсквали с грубост, пише The Daily Mail.

Освен това отрицателните страни на човека се проявяват при загубването на важен документ, портмоне или ключове – при 59% от случаите. Само един от всеки трима се наема да помогне с носенето на тежка чанта и едва 28% помагат на друг човек да премине през натоварена улица.

От гледна точка на емоционалния интелект добрият човек е индивид, който е способен да разпознава целите и емоциите на другия, дава си сметка за собствените емоции и поддържа останалите хора. Високото ниво на емоционален интелект позволява да се справим по-добре със стресовите ситуации.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес