Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хапят ли таралежите

21 октомври 2024, 08:08 часа

Таралежите са сред любимите ни герои в детските приказки. Тези симпатични, бодливи животинки със сладки муцунки неизменно са сред “добрите” герои. Ако срещнем таралеж на улицата, в града, в двора, е добра поличба. Вярва се, че той носи късмет, добри вести и благополучие. Таралежът не е сред животните, от които хората, дори децата, се страхуват. Острите бодли, с които малкият бозайник се защитава, не ни плашат и не ни дават повод да бягаме от него. Хапе ли таралежът? Имаме ли причини да се страхуваме от него?

Опасни ли са таралежите?

Убождане
Обикновено таралежите ще се опитат да избягат от хората или ако са шокирани, ще се свият на бодливо кълбо. Те имат остри бодли по целия си гръб, които могат да проникнат в кожата. Това може да доведе до сърбеж и да причини обрив. Възможно е в бодлите да има бактерии, които, когато проникнат в човешката кожа, може да причинят треска или стомашна болка, но това се случва изключително рядко. Въпреки това, трябва да използвате ръкавици, ако “общувате” с таралеж.

Още: Как „принципът на таралежа“ ще ви направи щастливи и богати?

Ухапване
Таралежите могат да ви упахят, но това се случва много рядко. Обикновено става, ако са малки и смятат, че вашите пръсти ще ги нахранят (ако са били хранени със спринцовка, тъй като не са имали майка). По-младите таралежи не могат да хапят много силно. Усещането е по-скоро като от малка скоба около пръста ви, отколкото като от зъби, които се забиват в кожата ви. Възрастните екземпляри хапят по-силно, защото имат два малки предни заешки зъба, които проникват в кожата ви. Те са достатъчно силни, за да забият зъбите си в плътта ви, но много рядко хапят. Това може да се случи, ако събудите таралеж, който спи през деня. Както при всяко ухапване от животно, в този случай трябва да се инжектирате срещу тетанус. Трябва също да посетите личния си лекар, за да може да почисти и превърже раната правилно.

Свиват се на кълбо при опасност
Таралежите могат да изглеждат и “страшни”, като включат защитните си механизми, включително свиване на бодливо кълбо и изтласкване на иглите си навън - подобно на настръхване на космите по кожата ви, когато ви е студено. Така те ви казват, че не бива да бъдат притеснявани. Могат също да издават съскащи звуци, когато не искат никой да се приближава до тях и ще избутат телата си нагоре, сякаш се канят да тичат към вас и да ви блъснат. Ако направят това и вие се доближите до таралежа, те обикновено ще се свият на кълбо и ще продължат да ви съскат. Това е начинът на таралежа да предупреди други диви животни, които може да са опасни за него .

Издаване на звуци
Те може също да издават звуци почти като малко куче, или по-скоро като сумтене. Малките таралежчета често издават тези звуци, за да привлекат вниманието на майка си. Майките, защитаващи рожбите си, ще издават звук, подобен на вдишване и издишване през носа им.  

Пренасяне на кърлежи
Тъй като таралежите са диви същества, те носят много неща, които хората могат да прихванат. Може би най-опасни сред тях са кърлежите. Кърлежите се виждат много ясно и обикновено не се движат много бързо. Те често са на таралежите,  донесени при нас, които са в лошо здраве. Кърлежите се хранят с кръвта на таралежите, както и повечето други животни, като кучетата. Ако кърлежът успее да се закачи за човек, има вероятност да се зарази с някаква бактерия. Трябва да сте много внимателни с кърлежите, тъй като те могат да пренасят лаймска болест. Тъй като кърлежите могат да бъдат открити на много животни, вероятно лесно може да го разпознаете и на таралежа.

Още: Как да задържим таралеж в двора си

Таралежите могат да принесат дерматофитоза и трихофития. Ако миете ръцете си винаги, след като сте пипали таралеж, е достатъчна предпазна мярка. Просто не пъхайте пръстите си в устата, веднага след като сте преместили таралеж от пътя. Трихофитията оставя обрив в кръгла форма по кожата ви, който сърби. Ако забележите подобен обрив, трябва да отидете при личния си лекар.
Таралежите могат да пренасят акари и бълхи, които обикновено не причиняват проблеми на хората, защото нямат склонност да прескачат от таралежи на хора.

https://www.hornbeamwood.org.uk/post/are-hedgehogs-dangerous-humans-bite-flees-ringworm-ticks-noises-spines-hiss-bacteria

Знаете ли какво ядат таралежите

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес