Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евтината смес, с която дори най-занемарената тоалетна ще заблести от чистота

12 януари 2024, 15:08 часа

За отстраняването на плаката и варовика в тоалетната, не е необходимо да използвате „тежка артилерия” - препарати на химическа основа, които са не само скъпи, но и токсични. Има един трик, който много водопроводчици препоръчват. Ще ви позволи да почистите и най-занемарената тоалетна. Трябва да подготвите празна пластмасова бутилка, както пероксид и амоняк.

Евтиният разтвор за почистване на тоалетната

Ще ви е необходим и 3-литров контейнер за смесване на състава. Например, можете да вземете 5-литрова пластмасова бутилка и да я използвате като контейнер за еднократна употреба.

Първата стъпка е да изпразните тоалетната колкото е възможно повече. Това може да стане с помощта на празна бутилка - на принципа на пипетата: стискане и отпускане, попивайки вода.

След това трябва да подготвите почистващата смес. Изсипете 2 литра вода в приготвения съд, добавете 100 ml водороден прекис и 50 ml амоняк.

Таблетките, които само опитните домакини хвърлят в тоалетната, за да блести от чистота

Изсипете получения разтвор в тоалетната, след което с помощта на четка го разнесете по цялата повърхност и оставете за няколко часа.

След това всичко, което остава да направите, е да почистите отново с четката и да изплакнете няколко пъти.

Други трикове за почистване на тоалетната

Тези средства работят добре срещу варовик и плака в тоалетната:

  • Сода бикарбонат: Когато тя влезе в контакт с вода, двете съставки реагират помежду си, за да създадат богата пяна. Киселината разтваря варовика, а мехурчетата пяна премахват плаката. Може да изсипете 2-3 лъжици в тоалетната чиния и да разнесете с помощта на гъба или четка.
  • Лимонена киселина: Най-често се предлага под формата на прах. Тя е ефективно и екологично решение за премахване на варовик. Прилага се по същия начин, както и содата.
  • Препарат за почистване на протези: В допълнение към бактерицидните ензими препаратите за почистване на протези съдържат и пероксид, вещество, често наричано „активен кислород“. Достатъчно е да хвърлите 1-2 таблетки за почистване на протези в тоалетатната чиния. След като се разтворят напълно, разнесете с помощта на четка.
  • Оцет: Той помага за почиствае на варовик и плака. Може да излеете малко количество директно в тоалетната чиния.
  • Кока-Кола: Напитката съдържа фосфорна киселина, мощен агент, който се използва и в строителната индустрия за премахване на минерални отлагания и плака.
  • Пемза: Когато мръсотията е много сериозна, мократа пемза идва на помощ. Тя е изработена твърд варовиков материал, който е по-мек от керамиката, така че няма да надраска тоалетната. Внимание: Не използвайте пемза за почистване на капака и седалката на тоалетната!

Подправката, която хитрите домакини слагат в казанчето в тоалетната

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес