Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо трябва да миете колата си възможно най-често през лятото

06 юли 2024, 15:10 часа

Когато навън е горещо и задушно, просто искате да сте по-близо до климатика. И в този случай колата наистина може да улесни живота ви, но само ако спазвате определени правила.

Особено трудно е да понесете жегата в града - няма спасение нито у дома, нито на улицата. Сънят изчезва, появяват се умора и раздразнителност и като цяло всичко излиза извън контрол.

В такива дни на помощ идват вентилатори и климатици. Някои хора признават, че се опитват да прекарват възможно най-много време в колата или офиса си - все пак там вероятно има климатик, който ще им помогне да преживеят още един горещ ден.

С колата обаче трябва да се внимава изключително много, защото от спасение може да се превърне в капан

Състоянието на шофьорите в жегата е подобно на лека интоксикация, особено в задръствания. Концентрацията и реакцията намаляват, често се наблюдава морска болест. Агресията може да се появи и от нищото.

Как се мие колата в студено време

В идеалния случай колата трябва да бъде подготвена за лятото предварително - през май или дори април. На първо място е необходимо да се провери състоянието на въздушните филтри на кабината, тъй като във всеки климатик се натрупват опасни за хората бактерии.

Ето няколко съвета, които всички шофьори трябва да следват в горещините.

·       Включвайте климатика само след проветряване. Факт е, че на слънце колата може да се нагрее до безпрецедентни температури. Затова първо трябва да отворите прозорците на колата, за да излезе горещият въздух.

·       Не задавайте веднага минималната температура в кабината. Да, искате да е по-студено, но нека този процес да става постепенно. Първо, по този начин ще се спасите от хипотермия. Второ, избягвате ненужните разходи, защото внезапните промени могат да доведат до спукване на стъклото на колата ви.

Как най-добре да измиете автомобила си през зимата?

·       Не пълнете резервоара докрай. Това е изпълнено с опасни последици от прегряване. Опитни шофьори знаят, че това определено не си струва да се прави в жегата.

·       Внимавайте с кожените интериори. Не се качвайте веднага, оставете колата да се проветри и охлади. В противен случай рискувате да се изгорите.

·       Следете състоянието на предното стъкло  - не трябва да има пукнатини по него. Експертите препоръчват коригиране на всички дефекти, за да се избегнат наранявания.

·       Водете колата си по-често в автосервиз, особено при най-малкото съмнение за неизправност. В жегата спирачките може да откажат или спирачният път да се удължи. През лятото вероятността от прегряване на спирачната система се увеличава. Най-често това се дължи на използването на стара спирачна течност.

·       Мийте колата си редовно. Факт е, че чистата кола се нагрява по-малко от мръсната, тъй като боята отразява по-добре лъчите.

Има лекарства, които категорично не трябва да се приемат от хора, които шофират. Дори след еднократно използване, след няколко седмици в кръвта ви може да се открие забранено вещество.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес