Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо не трябва да чакате батерията на смартфона да се изтощи докрай!

31 март 2022, 17:00 часа

Почти няма човек, който да не се сеща за времената, когато чакаме батерията да се изтощи напълно, за да заредим телефона си. Да, това определено е имало смисъл за онова време и по този начин устройствата работеха по-дълго време. Днес обаче батериите станаха по-умни заедно и с телефоните. Този начин няма да работи и е твърде вероятно да си съсипете по-бързо телефона, ако го прилагате.

Реклама

Това е така, защото самите батерии са литиево-йонни и литиево-полимерни и е много по-добре да ги включите далеч преди да се изтощили напълно. Това е така, защото този тип батерии разполагат с определен тип презареждания преди да влошат качеството си на работа и да започнат да падат по-бързо.

Каква е разликата между смартфон и мобилен телефон – предимства и недостатъци

Зареждането на този тип батерия, когато напълно е изтощена, има по-негативно влияние върху цялостното ѝ състояние, отколкото при повече наличен заряд. Няма да навредите на телефона, ако го сложите на 20 или 30% или дори повече. По този начин може дори да се окаже, че ще удължите живота му, докато е в ръцете ви.

Смартфоните имат и още едно предимство и наистина това е коефициентът им на интелигентност. Дори да го забравите за по-дълго в контакта, това няма как да навреди на батерията му. Когато тя достигне максимален капацитет, то зареждането спира автоматично.

Някои модели пък премахват индикацията за пълнене на екрана, когато батерията е напълно заредена. През това време енергията се използва от USB порта, който използвате при зареждането.

Вредни ли са мобилните телефони? Митове и истини

Трябва обаче да знаете, че литиево-йонните батерии не обичат контрастните температури. Избягвайте да ги оставяте в прекалено горещи помещения, в колата през лятото или пък в студена стая и да използвате телефона си навън, когато е студено. Сигурно ви е направило впечатление, че именно тогава батерията ви пада по-бързо. Това не е случайно нито за смартфоните, нито и за лаптопите, които са на този тип батерии. Тези големи разлики в температурата определено биха повлияли на живота на устройството.

Ако ви се налага да ги използвате в топла среда, а идвате от студена или обратното, оставете ги за няколко минути в покой, за да могат да се приспособят. Друга предпазна мярка за удължаване на живота на батерията е да използвате само оригиналното зарядно или да инвестирате в достатъчно качествен негов заместител. Това ще гарантира, че устройството ви е в изправност, безопасно е за използване и се зарежда ефективно.

След като знаете тези неща, вече няма да чакате телефона ви да се изтощи напълно, за да го пуснете да се зарежда. Дори можете всяка вечер да го оставяте да се зареди за новия ден, независимо на колко процента е.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес