Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как лесно да премахнете остатъците от лепило от всяка повърхност с прости трикове

24 октомври 2024, 13:44 часа

Лепилото карат веществата да се слепват, като образуват силни молекулярни връзки, така че за да разделите елементите, трябва да разкъсате адхезивните връзки, които ги държат заедно. Ето как да премахнете лепкавите остатъци от пластмасата с помощта на обикновени домакински предмети.

Още: Тези 4 съвета ще спасят всяка бяла дреха от петна

Остъргване

Можете да отстраните повечето остатъци от лепило, като стикери с цени или етикети на нови артикули, като отлепите или изстържете стикера с нокът, пластмасова стъргалка или тъп нож (пластмасовият нож работи чудесно). Гумичката за молив, също може да премахне упоритите стикери.

Остъргването с бръснарско ножче с едно острие също може да бъде ефективен начин за премахване на лепкави остатъци, но бъдете особено внимателни. Острието може лесно да надраска пластмасови повърхности или да пореже кожата ви. Носенето на латексови ръкавици, докато използвате бръснарски ножчета, може да осигури допълнителен слой защита.

Промяна на температурата

Друг метод, който можете да опитате да разкъсате молекулярните връзки, които държат обектите заедно, без да повредите материала, е да замразите материала.

Това може да стане или чрез поставяне на предмета с лепилото във фризера, или чрез натриване на кубче лед, обвито в найлонова торбичка, върху лепилото. Това кара лепилото да стане твърдо и да се рони, което позволява лесното му изстъргване.

По същия начин парата е ефективна при освобождаване на адхезивни връзки, без да уврежда материала, особено хартия, плат и тапет. Ако нямате уред за пара, опитайте да загреете лепкавите етикети със сешоар.

Имайте предвид, че горещата вода, макар и чудесна за премахване на остатъците от стикери от повечето повърхности, може да доведе до топене на пластмаса, което ще ви остави с по-голяма бъркотия, отколкото сте започнали.

Домакински предмети, които могат да премахнат остатъците от стикери

Ако останалият остатък все още е лепкав, опитайте да използвате някои от тези обикновени домакински предмети, за да премахнете упорития остатък.

Обърнете внимание: Трябва да сте сигурни, че течностите, използвани за отстраняване на лепилото, няма да причинят повреда на повърхността на материала; най-добре е да тествате течната смес, като първо я нанесете върху незабележимо място.

  • Сода бикарбонат

Направете паста от сода за хляб, като смесите сода за хляб с топла вода в малък съд, след което внимателно изтъркайте пастата върху пластмасовата повърхност с помощта на микрофибърна кърпа или стара четка за зъби. Содата за хляб действа като мек абразив за премахване на остатъците от лепкава лента.

  • Олио за готвене

Масла, като кокосово масло, зехтин, растително масло или спрей с масло за готвене, са чудесни за премахване на лепкави остатъци. Внимателно натъркайте лепкавата повърхност с масло с помощта на кърпа или стара четка за зъби. Остатъците от лепило ще започнат да се плъзгат от пластмасовата повърхност.

  • Оцет и топла, сапунена вода

Още: Практични съвети: Как да подготвите къщата си, за да остане топла през зимата

Нанесете нетоксичен разтвор от топла вода, бял оцет и мек препарат за съдове. Накиснете чиста кърпа или хартиена кърпа в топлия разтвор на оцет и я разтрийте върху лепилото. Оставете да престои пет минути. След това отстранете кърпата и изстържете остатъка.

  • Лакочистител

Изопропил ацетонът, често срещан в препарата за отстраняване на лак за нокти, не е само за нокти; може да премахне упоритите остатъци от стикери от почти всяка повърхност. Нанесете изопропил ацетон върху лепкавата зона с кърпа, внимателно изтъркайте и след това изстържете остатъка.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес