Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есенно равноденствие 2024 - кога се пада, какво ТРЯБВА и НЕ трябва да се прави

17 септември 2024, 17:08 часа

Всяка година в края на септември идва ден, който по дължина е равен на нощта. Това явление се нарича есенно равноденствие

Кога е есенното равноденствие през 2024 г. и какво представлява това явление?

Есенното равноденствие е времето, когато Слънцето „пресича” екватора и се премества от северното полукълбо към южното. От този момент започва астрономическата есен в Северното полукълбо и пролетта в Южното полукълбо.

Интересно е, че всяка година Слънцето се движи от полукълбо на полукълбо по различно време, с разпределение от три дни - от 21 до 24 септември. През 2024 г. това ще се случи на 22 септември в 15:43 часа.

На тази дата денят и нощта ще бъдат еднакви по продължителност, а след това денят постепенно ще започне да се скъсява и да настъпва нощта - чак до зимното слънцестоене през декември.

Есенно равноденствие 2023: Защо не трябва да се карате и как да привлечете късмет

Ден на есенното равноденствие - ритуали и традиции

Есенното равноденствие е било мистичен ден сред славяните, те са се подготвяли за този ден предварително. Според едно от народните вярвания изворната вода - вода от извор или кладенец - има особена сила седмица преди и след равноденствието. Предците ни са измивали лицата си с тази вода, защото са вяравали, че това лекува болните. Също така по това време са се събирали плодове от офика - хората ги смятат не само за полезни, но и често са ги използвали като талисман за дома. Например, гроздове от офика се окачват над входната врата и се поставят върху первазите на прозорците и между рамките на прозорците.

До деня на есенното равноденствие древните славяни са бързали да приключат с полската работа и най-вече с прибирането на реколтата, а на самата дата традиционно семейството се е събирало на обща трапеза с поканените гости у дома.

Счита се, че на 22 септември трапезата и стопаните на къщата трябва да бъдат особено щедри - това ще привлече берекет и просперитет. Също така се счита за добра поличба да почерпите някого с ябълки - това обещава късмет.

Денят на есенното равноденствие - какво трябва и не трябва да се прави

Денят на есенното равноденствие е чудесно време да се пречистите и да се отървете от всичко ненужно, като го оставите да си отиде с благодарност:

  • почистете дома си, разчистете всички шкафове и нощни шкафчета;
  • прекъснете обременяващите връзки;
  • опитайте се да се справите със страховете си;
  • вземете вана или отидете на сауна.

Според езотериците енергията на този ден е много силна, така че може да се използва за привличане на положителни моменти в живота.

В деня на есенното равноденствие не трябва:

  • да водите кавги с никого, особено с близки;
  • да започвате нова дейност или да планиране на пътувания - това може да доведе до проблеми;
  • да заемате пари;
  • не изхвърляйте остатъците от храна от масата - те трябва да бъдат дадени на птици или животни.

Добрите дела на този ден според народните вярвания привличат щастието.

Въз основа на знаците на деня можете да предскажете какво ще бъде времето:

  • ярко слънце в този ден - студът няма да дойде скоро;
  • много плодове на офика - есента ще бъде дъждовна;
  • брезата вече е пожълтяла - очакват се ранни студове и мразовита зима;
  • има много жълъди на дъба - на Коледа ще има много сняг.

Смята се, че ако птиците летят на юг в деня на есенното равноденствие, това също е знак за студена зима, но ако внезапно по това време се появи гръмотевична буря, есента ще бъде топла.

Как да прекареме есенното равноденствие 23 септември, 2023?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес