Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еликсирът хималайска сол

29 септември 2022, 15:00 часа

Хималайската сол е една от най-чистите форми на сол на нашата планета. Тя се е образувала преди около 250 милиона години по времето, когато по-голямата част от Земята е била покрита с океани. Въпреки това интензивни тектонични движения започнали да се появяват, когато океанът пресъхнал. Това довело до образуването на планинската верига Хималаи. Когато тези планини се издигнали на височина, отдолу останали солни отлагания на дълбочина между 400 и 700 метра.

Хималайската сол е посочена като най-добрата сол в древните аюрведични текстове. Високото и качество до голяма степен се дължи на факта, че е защитена от токсини, замърсяване и други вредни въздействия от околната среда. Хималайската сол съдържа повече от 80 микроелемента, желязо, калций и калий. Благодарение на уникалната си кристална структура, тези минерали се усвояват лесно от клетките на тялото. Хималайската сол също има положителен ефект върху кръвта в тялото. Също така се смята, че лекува заболявания, свързани с анемия. Розовият и цвят се дължи на окисляването на желязото, съдържащо се в солта.

10 ползи от хималайската сол

Полезни свойства

Кристалната хималайска сол е част от електролитите в тялото. Тя също така играе роля в премахването на токсините и оловото от организма. Освен това помага за разтварянето на калциевите отлагания в тялото, което е полезно за страдащите от артрит и ревматизъм. Солта помага за възстановяване на алкалните и киселинни нива в организма. Има положителен ефект върху страдащите от гастроезофагеална рефлуксна болест. Хималайската сол може да се използва за по-лесно и бързо разграждане на камъни в бъбреците. Освен това осигурява ползи за стомашно-чревния тракт чрез регулиране на подвижността. 

Неочакваните ползи от английската сол в домакинството

Хималайската сол може да се използва не само за подправка на храна. Има и други приложения като:

- Бани с хималайска сол: След вземане на душ нанесете върху все още мокрото си тяло шепа сол, стрита в ръцете ви. Оставете върху солта за 5 минути, след което изплакнете обилно с вода. След процедурата трябва да пиете много течности.

- За вземане на вана с хималайска сол солеността на водата трябва да бъде подобна на тази на кръвта: приблизително 1%. За да създадете 120-литрова вана с 1,2 килограма сол, температурата на водата трябва да бъде 37 градуса по Целзий. Не бива да оставате във ваната повече от 20 минути. След като приключите с подсушаването с мека кърпа. Този метод помага на тялото да елиминира токсините.

- Вдишването на хималайска кол чрез пулверизатор може да помогне за лечение на запушен нос. Разтворете 30 грама сол в 1 литър гореща вода и вдишвайте сместа в продължение на 10 до 15 минути. Това лечение може също така да отпуши запушен нос и да насърчи отделянето на храчки.

- Използването на 100 мл. топла вода, смесена с 1 грам хималайска сол, лекува алергии и настинки. Можете също така да използвате този разтвор за измиване на носа.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес