Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Как да разпознаете фалшивия мед, без да отваряте буркана?

24 септември 2024, 06:00 часа

Медът е храна, която възстановява силите и укрепва психиката, разбира се, само ако е истински.

Според видовете растения, от които се получава, медът се разделя на монофлорен и полифлорен. Най-често е сиропиран, понякога може да е захаросан, цветовете варират, но все пак има няколко насоки, които ще ви помогнат да различите истинския от фалшивия мед.

Вижте още: Всичко за суровия мед: с какво е по-различен от обикновения мед?

Много е трудно да се открият фалшиви продукти, тъй като характеристиките на меда варират в зависимост от източника на нектар, сезона на реколтата и географските различия.

Усилията за справяне с фалшивите продукти се увеличават. Учени от университета Кранфийлд във Великобритания успешно тестваха два нови метода за определяне на автентичността на меда, като по този начин отвориха пътя за бързо и прецизно тестване.

Медът, посочват те, често се фалшифицира чрез добавяне на евтини захарни сиропи. Както те заявяват, доклад на Европейската комисия от 2023 г. установи, че 46 процента от 147 тествани проби вероятно са били смесени с евтини билкови сиропи.

Учени от университета Кранфийлд в Обединеното кралство успешно тестваха нови методи за определяне на автентичността на меда, проправяйки пътя за бързо и точно тестване.

А именно, много е трудно да се открият фалшиви продукти, тъй като характеристиките на меда варират в зависимост от източника на нектара, сезона на реколтата и географските различия. Методите за удостоверяване, обясняват те, са скъпи и отнемат време. Следователно има нарастваща нужда от надеждно тестване и приемането на нови правила за борба с измамите.

Изследователски проект, ръководен от д-р Мария Анастасиади от университета Кранфийлд, в сътрудничество с Агенцията за хранителни стандарти и Съвета за наука и технологии, използва специализирана техника за светлинен анализ, за ​​да открие фалшив мед, без да se отваря буркана.

Проби от мед от Обединеното кралство, обогатени със сироп от ориз и захарно цвекло, бяха тествани с помощта на неинвазивна техника на раманова спектроскопия. Той е разработен за първи път за фармацевтична диагностика и диагностика на безопасността и се е доказал като много точен при откриването на захарни сиропи в тези храни. Учените комбинираха SORS с машинно обучение, за да идентифицират успешно захарни сиропи от различни растителни източници.

„Медът е скъп и търсен – и може да бъде мишена на измамници, в резултат на което истинските производители губят печалбите си, доверието на потребителите е подкопано. Този метод е ефективен и бърз инструмент за идентифициране на подозрителни проби, като помага на индустрията да защити потребители и валидиране на веригите за доставки“, обясни д-р Анастасиади.

Вижте още: Акациев мед: Уникални качества и ползи за организма

Този инструмент е преносим и лесен за внедряване, което го прави идеален за тестване по веригата на доставки.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес