Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефектът и рисковете, които крие ботоксът

05 януари 2022, 16:15 часа

Ботоксът е вещество, използвано за подобряване на чертите на лицето. Инжекциите с ботокс правят лицето да изглежда по-младо. Добре е да знаете обаче, че ботоксът действа само върху мимическите бръчки. Какво още трябва да знаете за свойствата на ботокса? Какви са ползите и страничните ефекти от употребата му?

Ботоксът всъщност е ботулинов токсин, който инхибира освобождаването на ацетилхолин от нервните окончания. Този невротрансмитер е отговорен за предаването на импулси между нервите и мускулите.

Използва се много често в лечението на естетичната медицина, тъй като инжектирането на подходяща доза от това вещество води до намаляване на активността на даден мускул.

Ботулиновият токсин е невромодулатор, който инхибира освобождаването на ацетилхолин - невротрансмитер, отговорен за предаването на импулси между нервите и мускулите.

Прилагането на подходяща доза от токсина върху прекомерно активния мускул води до ограничаване на неговата активност.

Ботулиновият токсин е една от най-силните природни отрови, които се използват в ниски дози в неврологията, дерматологията и естетичната медицина.

Инжектирането на ботокс помага по минимално инвазивен начин за изглаждане на съществуващи мимически бръчки, като: пачи крак, бръчки на челото и т.нар. лъвска бръчка между веждите.

Ботоксът, инжектиран в областта на бръчките, блокира провеждането на нервни импулси, които предизвикват контракции на лицевите мускули, отговорни за образуването им. Това причинява парализиращия ефект на мускулите, които в дадена област на лицето губят способността си да се свиват, така че кожата спира да се набръчква и се отпуска, а бръчките не се задълбочават. Малки фрагменти от кожата са обездвижени, така че останалите мускули могат да функционират нормално, без лицето да изглежда неестествено.

Непосредствено след лечението с ботокс кожата може да бъде леко раздразнена и подута и дори да се появи лека синина, но тези симптоми са краткотрайни и бързо изчезват. Козметичният ефект от използването на ботокс е видим след 3-4 дни, а можете да се насладите на подобрението на външния вид от 3 до 6 месеца.

Трябва обаче да се помни, че ботоксът е мощно вещество, което, ако се използва неправилно, може да причини повече вреда, отколкото полза. Прилагането на твърде висока доза може да доведе до временна парализа на лицевите мускули.

Преди интервенцията лекарят провежда подробно интервю с пациента, за да изключи всякакви противопоказания за процедурата (алергия, прием на аминогликозиди). Освен това лекарят трябва да анализира функционирането на лицевите мускули, да обсъди с пациента кои бръчки могат да бъдат коригирани и какъв ще бъде крайният резултат.

Лечението трябва да се извършва при стерилни условия. Може да се извършва само от лекар (с подходяща квалификация и опит).

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар или специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес