Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефективен начин да прогоните вредителите от вашата градина завинаги през есента

21 септември 2024, 17:00 часа

Вредителите буквално отравят живота на градинарите: къртици, мишки и зайци. Те причиняват огромни щети на земята. Но има начин да се отървете от тях, споделят експертите.

Мишките и къртиците развалят реколтата, орат земята, гризат корени, ядат листа и кора на растения и дървета, пренасят болести, повреждат проводници и изолация и разрушават дренажни системи.

За да защитите градината от тези вредители, можете да използвате различни методи, като например монтиране на защитни мрежи, използване на химикали или създаване на бариери. Има и естествен лек, който може да помогне – брезов катран. Ето защо е толкова ефективен:

Още: Ако искате богата реколта домати през ноември, засадете ги така

 

Прогонва паразитите

Брезовият катран е естествена, тъмна, мазна течност, получена от брезова кора. Неговата особеност е много остра миризма, която отблъсква мишки и къртици. Има няколко начина да го използвате. Те ще помогнат в борбата с вредителите и трябва да се използват през есента.

Накиснете обикновените дървени стърготини в брезов катран и ги разпръснете под всички храсти. Няма да видите нито един вредител отново.

Още: 7 начина да се отървете от листните въшки без отрова

За да се предпазите от зайци, гризящи кората на дърветата, ако вилата ви е близо до гора, катранът също ще помогне. Малко количество от него трябва да се разреди във вода и да се третират всички храсти и дървета през есента.

Разредете 6 супени лъжици катран в 10 литра вода и напръскайте стволовете на дърветата. Още по-добре, първо ги увийте с кърпа и след това напръскайте кърпата. Така ще бъде още по-надеждно.

Между другото, ако третирате местата за рязане на дърветата с брезов катран през есента, той ще действа като антисептик. Той ще дезинфекцира вашите растения.

 

Още: Шест билки, които можете успешно да засадите през есента

Повече няма да видите къртици

Трябва да изгоните къртиците от района с помощта на катран в края на есента - през ноември. Методът ще ви позволи да се отървете от вредителите през следващия сезон.

Заровете празни бутилки от 1-1,5 литра в цялата градина, така че гърлата да стърчат от почвата. Направете дупки в бутилките предварително и след това изсипете в тях разтвор на катран - 6 супени лъжици на 10 литра вода, препоръчват експертите и уверяват, че през следващата година няма да имате нито една къртица във вашата вила.

 

И мравките ще си тръгнат

Преди това експертите дадоха съвети как да се отървете от мравките във вашия имот. Този древен метод работи на 100%, освен това е безопасен както за деца, така и за животни. Между другото, може да се използва не само в градината, но и в стаи, къщи, апартаменти. Само за 1-3 седмици ще забравите как са изглеждали мравките в имота или в къщата ви.

Мравките са пристрастени към сладкото. Затова трябва да вземете малко сладко, например половин чаша, половин чаена лъжичка борна киселина и чаена лъжичка мая. Маята трябва да се смеси равномерно със сладко и киселина, да се разпръсне върху плоски съдове (чинийки) и да се постави на местата, където най-често пълзят мравки.

Те ще бъдат много доволни от сладкото, но след като ядат малко, ще умрат за кратко време, тъй като ефектът на дрождите и борната киселина е много разрушителен за тях.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес