Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Едно сладко животно, от което хората трябва да стоят далеч

31 юли 2024, 09:44 часа

От началото на пролетта до късна есен по пътищата край горите често се срещат таралежи. Едни успяват да пресекат опасното шосе и да се скрият в хората на отсрещната страна, но други намират смъртта си. Те обикновено се придвижват в тъмната част от денонощието и не винаги шофьорите успяват да реагират навреме, за да предотвратят фаталния изход.

Ако все пак срещнете някой представител на това бодливо семейство, не се изкушавайте да го пипате или още по-зле – да го отнесете в дома си.

По-добре е да не се занимавате с диви таралежи, тъй като тези сладки животни са носители на редица опасни зарази като салмонелоза, лептоспироза и бяс, споделят експерти. Те отбелязват, че опасни инфекции влизат в човешкото тяло чрез ухапване от таралеж.

Таралежите могат да носят жълта треска, салмонелоза, лептоспироза и бяс. Най-често инфекцията става чрез ухапване. Таралежите са хищници по природа, те могат да хапят при всякакъв контакт. Затова категорично не се препоръчва да се приближавате, а още по-малко да пипате и прибирате таралежи.

Кое животно яде таралежи?

Според него, ако ви ухапе таралеж, той по възможност трябва да бъде уловен и заведен на ветеринарен лекар, за да се изключи наличието на бяс. Експертът напомни, че раната трябва да се третира с антисептичен разтвор.

Необходимо е раната от ухапване да се третира с антисептичен разтвор (например хлорхексидин) и незабавно да се консултирате с лекар. Инфекциите от таралежи не се предават чрез убождане с игла. Иглите осигуряват защита от хищници. Таралежите не набождат ябълки за храна. Това е начин за борба с паразитите – в ябълките има определени вещества, които допринасят за това.

Когато сте в гората, не само таралежите могат да бъдат заплаха за вас. Трябва да сте подготвени за това, че там има и кърлежи, които са също толкова опасни и заразни.  Най-агресивните кърлежи са женските, способни да преследват човек на разстояние до километър. Според експерт, тези индивиди преживяват до три зими без храна. Женските кърлежи имат изострено обоняние, усещат плячката отдалеч.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес