Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древна китайска рецепта за здраве и дълголетие, която се изпълнява за секунди

02 септември 2021, 10:55 часа

Как започва денят ви? Със закуска, с чаша чай или с кафе?

Диетолозите препоръчват да започнем деня си с чаша топла вода, която се изпива на гладно, 10 минути след събуждане.

Всъщност тази традиция произхожда от древен Китай. Там е прието да се пие топла вода не само сутрин. Китайците дори носят със себе си термос, за да пият топла вода през деня. В Китай всеки може да поиска чаша гореща вода дори в ресторант и това се приема за напълно нормално. Според древните лечители топлата вода помага за справяне с много болести.

Защо трябва да пием топла вода?

Нормалната температура в тялото ни е +38 градуса. Следователно, когато пием студена вода или дори вода със стайна температура, това предизвиква лек спазъм на мускулите на храносмилателната система. Освен това, колкото по-студена е водата, толкова по-силен е спазмът.

Тесните канали на жлъчния мехур страдат най-много от студена вода, а жлъчката трябва да циркулира безпрепятствено в тялото ни. Топлата вода насърчава нейното движение.

Като цяло това е най-здравословната напитка. Оптималната температура, в която трябва да се приема, е от +35 до +40 градуса. Водата с тази температура е отлично средство за прочистване и подмладяване на тялото. 

За да я приготвите сутринта ще са ви необходими секунди, но ползите за здравето ви са многобройни и се проявяват в дългосрочен аспект.

Прочистване от токсини

Докато спим, тялото ни работи усилено за разграждане и премахване на токсините, натрупани през деня. 

Топлата вода сутрин отмива слузта, натрупала се за една нощ в стомашно-чревния тракт. Освен това тя стимулира чревната перисталтика, измива стените на червата, почиства ги от различни примеси и токсини. Благодарение на това червата се "събуждат" и започват да работят по-активно.

Нормализиране дейността на храносмилателния тракт

Ако сутрин пиете студена вода, ще блокирате производството на всички „сокове“ за известно време, тъй като тялото ви ще бъде заето със затопляне на водата.

Докато топлата вода стимулира производството на стомашни ензими и нормализира храносмилателния тракт.

Стимулиране на имунната система

Червата са основният имунен орган. "Стимулирайки" ги редовно с топла вода, укрепвате имунната си система. Топлата вода ускорява движението на лимфата, която пренася куп важни хранителни вещества, хормони, кислород и антитела. Всичко това е необходимо за правилното функциониране на нашата имунна система.

Какво ще се случи с тялото ви, ако започвате деня си с чаша топла вода?

1. Настроението ви ще се подобри

Жлъчката, която циркулира в тялото ни, допринася за производството на хормони в червата, които не само подпомагат храносмилането, но и определят настроението ни. В случая става въпрос за така наречените ендорфини, които са известни като хормони на щастието. Дори и да имате главоболие сутрин, чаша топла вода ще ви избави от дискомфорта.

2. Ще отслабнете по-бързо

Да, това е вярно. Топлата вода, преминаваща през стомашно-чревния тракт, ускорява метаболитните процеси с около една трета. Благодарение на това всички органи и тъкани започват по-активно да се снабдяват с кислород и различни хранителни вещества. Тялото започва да гори повече калории. В допълнение топлата вода намалява апетита, което означава, че помага за отслабване.

3. Редуциране на отоците

Топлата вода има отличен диуретичен ефект. Ако я консумирате постоянно сутрин, ще забележите значително редуциране на отоците в тялото ви. В допълнение загрятата вода намалява риска от камъни в бъбреците.

4. Тялото ви ще се подмлади

За да не спират процесите на регенерация в клетките, имаме нужда и от вода. Дехидратацията блокира всички процеси на възстановяване. Ето защо, ако искате да останете по-млади п0-дълго, пийте топла вода.

Може да добавите към нея няколко капки лимонов сок и лъжичка мед - тези две съставки не само ще подобрят вкуса на напитката, но и ще усилят нейните лечебни ефекти. 

Кой не трябва да пие топла вода?

Ако страдате от гастрит или язва на стомаха, тогава този древен китайски лек не е за вас. Препоръчително е да пиете вода със стайна температура.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес