Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До какво води заседналият начин на живот?

14 ноември 2021, 18:10 часа

Редовната физическа активност е едно от условията, необходими за поддържане на здравето на тялото. За съжаление голяма част от населението води заседнал начин на живот. Липсата на физическа активност води до редица заболявания като затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, заболявания на костната система, запек, хемороиди, а също така се отразява на цялостното влошаване на жизнеността на организма, слабост и апатия.

Заседнал начин на живот и затлъстяване

Затлъстяването е прекомерно натрупване на мастна тъкан в тялото. Най-често това е резултат от прекомерен прием на калории спрямо енергийния разход на тялото. Заседналият начин на живот често върви ръка за ръка с неправилното хранене – докато прекарвате времето си по пасивен начин, по-често се използват нездравословни закуски (сладки, чипс и др.).

Затлъстяването и неговите усложнения се превръщат в истински бич на съвремието не само сред възрастното население, но и при децата, които прекарват все повече време пред телевизора и компютъра за сметка на физическата активност. Затлъстяването е отправна точка за редица усложнения:

- сърдечносъдови (като хипертония, атеросклероза);

- метаболитни (като например диабет тип II, метаболитен синдром );

- от страна на скелетната система (претоварване на гръбначния стълб и ставите, дегенерация);

- психологически (комплекси, понижено самочувствие) и др.

Заседнал начин на живот и заболявания на сърдечносъдовата система

Хипертонията и атеросклерозата са болести на съвременната цивилизация. Към тях води заседналият начин на живот. Гореспоменатите заболявания са причина за преждевременна смърт поради инфаркт на миокарда или инсулт.

Друго заболяване в областта на заболяванията на съдовата система, което може да бъде резултат от от заседнал начин на живот е хронична венозна недостатъчност. Задържането на кръв във венозната система на долните крайници води до образуване на разширени вени.

Заседнал начин на живот и диабет тип II

Друго заболяване, което може да се нарече болест на цивилизацията и което до голяма степен се дължи на заседналия начин на живот, е диабет тип II. Основава се на постепенно нарастваща резистентност към действието на инсулина. При лечението на диабет тип II, освен лекарствата и диетата, от голямо значение е и физическата активност .

Заседнал начин на живот и заболявания на костната система

Болките в гръбначния стълб и ставите, както и дегенерацията на ставите са все по-честа причина пациентите да посещават своя лекар. Много често гореспоменатите неразположения са резултат от заседнал начин на живот, както и свързаните с тях наднормено тегло и затлъстяване. Ставите и гръбначният стълб се претоварват, а липсата на движение води до загуба на гъвкавост, скованост, деформация.

В обобщение, заседналият начин на живот причинява много усложнения, които влошават качеството на живот и водят до неговата по-кратка продължителност. Хората, които водят пасивен начин на живот, попадат в омагьосан кръг – липсата на физическа активност води до редица заболявания, които от своя страна затрудняват физическите упражнения на човека. Ето защо е важна първичната профилактика – да се отдели време за физическа активност, адекватна на способностите и здравословното състояние, а в случай на развитие на усложнения от пасивния начин на живот – да се вземат мерки на ранен етап и да се лекуват.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес