Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диня и високо кръвно налягане – помага или вреди този летен плод?

22 август 2024, 12:44 часа

Ако трябва да посочим един-единствен плод като символ на лятото, това безспорно ще бъде динята. Сочна, утоляваща жаждата, ароматна, свежа, нискокалорична, засищаща и полезна за здравето, динята е удоволствието, без което не си представяме август. Като добавим и несравнимите ѝ ползи за здравето, не е изненада, че динята е любим плод и един от най-консумираните през лятото.  

Ползи от консумацията на динята

1.       Помага ви да останете хидратирани въпреки високите градуси

Подобно на краставиците, динята съдържа сериозен процент вода, а консумацията на вкусния плод ни помага да доставим на тялото си адекватните количества течности през лятото.

2.       Богата е на витамини, минерали и антиоксиданти

Динята е добър източник на витамин С и антиоксиданти, които защитават клетките от свободните радикали и могат да намалят риска от развитие на някои социално значими заболявания като диабет и рак. За някои съединения, които съдържа, се счита, че е възможно да редуцират риска от развитие на рак на простатата и колоректален рак.

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

3.       Динята е вкусен начин да се намалите риска от възпалителни процеси в тялото

Консумацията на диня редуцира нивата на възпалителния маркер С-реактивен протеин, сочещ наличието на възпалителни процеси и заболявания в тялото. Така тя се оказва средство за превенция и подпомагане на лечението на автоимунни възпалителни заболявания като ревматоидия артрит, засягащ ставите.

4.       Помага за възстановяването на мускулите

Може да се възползвате от вкусната диня, ако желаете да възстановите мускулите си бързо след тренировка.

5.       Съхраняване на младостта

С натрупването на годинки се увеличават и фините линии, и дълбоките бръчки, дори да се грижим правилно за кожата си. Богатото съдържание на витамин С в динята помага да се съхрани младостта и свежестта на кожата, тъй като витамин С е ценен, важен и необходим за производството на колаген, поддържащ  здравето и младежкия вид на кожата.

6.       Грижи се за стомашно-чревния тракт

Тъй като съдържа много вода, както и фибри, необходими за доброто храносмилане, динята подпомага здравето на стомаха.

7.       Консумацията на диня поддържа сърдечно-съдовото здраве

Консумацията на диня подпомага поддържането на здравето на сърцето и съдовете чрез редуциране на високите нива на холестерол в кръвта. Плодът осезаемо понижава риска от инфаркт и инсулт, които са водещи причини за смъртност в световен мащаб.

Логичен е въпросът, щом динята подпомага сърдечно-съдовото здраве и редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта, дали тя не е от онези супер храни, които ни помагат да поддържаме кръвното си налягане в нормални граници и да се справим с една от водещите причини за смъртност в световен мащаб – хипертонията, както и каква е връзката между диня и високо кръвно налягане – помага или вреди този летен плод.

Може ли да се яде диня и пъпеш при диабет?

Диня и високо кръвно налягане – помага или вреди този летен плод?

Динята съдържа, аминокиселина, способна да повиши нивата на азотен оксид в тялото ви и по този начин да допринесе за разширяване на кръвоносните съдове, съответно за спад на високото кръвно налягане. Това прави динята плод, подходящ за хипертониците.   

Нещо повече -  въпреки че се предполага, че горещото време помага за контрола на кръвното налягане на пациентите с хипертония, тъй като жегата действа съдоразширяващо,  страдащите от високо кръвно налягане са застрашени от дехидратация, през лятото, риск, който консумацията на този сочен плод, съдържащ предимно вода, редуцира значително. На хипертониците  горещо се препоръчва прием  на адекватни количества вода през лятото, а динята помага това да се постигне по лесен и вкусен начин.

Проучване от 2012 г. доказва по категоричен начин, че динята редуцира кръвното налягане при пациенти със затлъстяване и хипертония. Антиоксидантите L-цитрулин и L-аргинин подобряват функционирането на артериите, поддържат ги здрави, като по този начин подпомагат понижаването на кръвното налягане. 

Динята редуцира и нивата на лошия холестерол в кръвта благодарение на съдържащите се в нея фитостероли, а е доказано, че ниските нива на този холестерол се свързват с понижаване на високото кръвно налягане. Това още веднъж подчертава благоприятното въздействие на динята върху хипертониците и дава отново категоричен  отговор на въпроса диня и високо кръвно налягане – помага или вреди този летен плод.

Статията  има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес