Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диабетици: Неочакван начин, по който захарта може да ви навреди

21 октомври 2024, 14:20 часа

Консумацията на захар не само засяга панкреаса, инсулина и нивата на кръвната захар. Тя предизвиква повишаване на кръвното налягане, холестерола и сърдечната честота. Захарта също има възпалителни свойства - увеличава риска от сърдечни заболявания, инфаркт, инсулт, дори някои форми на рак.

Още: Дори замразена, тази риба е особено подходяща за диабетици

Само като погледнем списъка по-горе, трябва да се откажем от нея завинаги! Все още имате нужда от друга причина да се откажете от захарта? Сладкото може да повлияе негативно на имунната система на организма, като по-специално възпрепятства способността й да се бори с бактериалните инфекции. Още един начин, по който захарта ни разболява... буквално!

Едно важно нещо, което трябва да отбележите, е, че като диабетик високата кръвна захар вече компрометира имунната ви система. Независимо от кръвната захар, нашата имунна система също отслабва с възрастта. За съжаление, никой не може да избегне остаряването! Има обаче начини да защитите имунната си система.

Как да защитим имунната си система

Поддържането на кръвната захар под контрол е начин за подобряване на имунната сила. Ако тялото ви е по-малко ангажирано с опити да поддържа кръвната ви захар на безопасни нива, то разполага с повече ресурси, за да се бори с други неща. Не само това, но като управлявате диабета, вие намалявате риска от сърдечни заболявания, инсулт и болестта на Алцхаймер, поддържайки тялото по-здраво с времето.

Спокойният нощен сън прави чудеса за имунната система. Стремете се към 7-9 часа всяка нощ. Говорейки за почивка, това включва почивка на духа от време на време. Като практикуваме техники за релаксация като йога, молитва или медитация, можем да намалим тежестта върху нашите умове и тела.

Умерените упражнения също помагат за поддържане на имунната система по-силна. Дори и да е разходка из квартала след вечеря, всяко малко усилие помага. Пушенето опустошава тялото като цяло, но особено имунната система. Ако пушите – откажете се; ако не пушите – не започвайте!

Ако някой от вашата група приятели или семейство е болен, стойте настрана. Може да е трудно, особено ако вие се грижите за този човек. Ако трябва да сте физически близо до някой болен, не забравяйте да носите маска, не споделяйте храна или напитки и поддържайте обкръжението си дезинфекцирано.

Въпреки че тези съвети за укрепване на имунната система може да не звучат много забавно, ето един, който трябва да се хареса на всички – яжте. Някои храни могат да изградят имунната система и да ви помогнат да се поддържате добре.

Витамин С отдавна се слави с това, че помага да се предпазите от болести. Учените смятат, че витамин С увеличава броя на белите кръвни клетки в кръвта. Тези бели кръвни клетки се борят с инфекции и други свободни радикали в тялото. Популярните цитрусови плодове, които не засягат повечето диабетици, включват: лимони, лайм и грейпфрути. Човешкото тяло не произвежда собствен витамин С, така че се наслаждавайте на малко всеки ден, за да предотвратите заболяване.

Знаете ли, че 80% от имунната система на тялото се намира в червата? Това означава, че пробиотиците могат да ви помогнат да се предпазите от всякакви заболявания, от обикновена настинка до грип. Можете да приемате ежедневна пробиотична добавка или да си ги набавите, като ядете ферментирали храни като кисело мляко, кефир и кимчи.

Чесънът има не само мощен вкус, но и сериозен имуностимулиращ ефект. В едно проучване 146 души са получавали плацебо или добавка с екстракт от чесън в продължение на 12 седмици; тези индивиди, на които е даден чесън, са с две трети по-малко склонни да настинат.

Използвани от хиляди години в традиционната азиатска медицина, гъбите са друга изключително полезна храна за имунната система и тялото като цяло. Тези естествени борци с болести увеличават производството и ефективността на белите кръвни клетки, като помагат за защита срещу инфекции. Някои гъби също съдържат антибактериални и антимикробни свойства, които се борят с бактерии като стрептокок и стафилокок.

Селенът, намиращ се в миди като стриди, омари, раци и миди, помага да се подобри производството на цитокини в организма – протеини, които помагат за изхвърлянето на токсини и инфекции от тялото. Омега-3 мазнините в сьомгата, херингата и скумрията помагат за намаляване на възпалението в тялото. Това подобрява способността ви да дишате дълбоко и предпазва белите дробове от респираторни инфекции.

Можете също така да пиете по своя път към подобряване на имунитета. Едно проучване установи, че участниците, които пият 5 чаши черен чай всеки ден в продължение на две седмици, имат десет пъти повече интерферон (борещ се с вируса протеин в кръвта) от участниците, които пият плацебо напитка. Аминокиселината, L-теанин, отговорна за имунната полза на чая, може да се намери в черния и зеления чай. (Можете да пропуснете кофеина, ако предпочитате; L-теанин се намира и в безкофеиновите версии на тези чайове.).

Още: 6 противовъзпалителни десерта, които ще ви накарат да се почувствате отлично

Отказът от захарта (и рафинираните въглехидратни продукти, които я крият) ще подобри не само имунното здраве, но и цялостното здраве. Захарта не носи абсолютно никаква хранителна полза, а само причинява хаос в тялото и причинява хронични заболявания. С толкова много вкусни алтернативи се съмняваме, че дори ще го пропуснете! Уравнението е просто – изваждането на захарта е равно на по-добро здраве.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес